Haagse burgemeester Van Zanen neemt grasarenpetitie in ontvangst
De Koninklijke Hondenbescherming heeft vandaag de petitie ‘’Bescherm honden tegen grasaren’’ overhandigd aan burgemeester Jan van Zanen van de gemeente Den Haag. De petitie is door maar liefst 55.000 mensen ondertekend. Jaarlijks zijn duizenden honden slachtoffer van grasaren. De Hondenbescherming wil in gesprek met gemeentes over een gezamenlijke aanpak van dit probleem. Burgemeester Van Zanen beloofde het onderwerp op de agenda te zetten voor de raadsvergadering. De Hondenbescherming roept alle Nederlandse gemeenten op dit voorbeeld te volgen.
"Het aantal handtekeningen overtreft onze verwachtingen’’, zegt directeur Daphne Groenendijk van de Hondenbescherming. ‘’Door het aantal klachten dat we ontvangen, wisten we dat er steun zou zijn voor onze petitie. Maar dat het in zulke groten getale zou zijn, is ook voor ons een verrassing. Dat geeft aan dat honden en hun baasjes hier echt ontzettend veel last van hebben."
Op de agenda
Burgemeester Jan van Zanen heeft de ruim 55.000 handtekeningen donderdag in ontvangst genomen. "De grasaren veroorzaken een probleem dat we samen met gemeentes en hondeneigenaren moeten aanpakken", aldus Groenendijk. Burgemeester Van Zanen toonde zich zeer geïnteresseerd en beloofde het onderwerp te agenderen op de raadsvergadering die na de overhandiging plaatsvond.
Jan van Zanen is behalve burgemeester van Den Haag ook acht jaar lang het boegbeeld geweest van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG); ‘de moeder van alle netwerken qua lobby en expertise’, zoals hij de vereniging zelf ooit omschreef. Daarnaast is hij nog altijd voorzitter van de 'Wereldvereniging van gemeenten'.
Maaibeleid
Met de overhandiging wil de Hondenbescherming het probleem, ook wel het gevaar, van de grasaren voor honden onder de aandacht brengen. Groenendijk: "Gemeenten geven vaak aan dat het onmogelijk is om de grasaren actief te bestrijden, omdat ze zo verspreid voorkomen. En dat ze niet te veel willen maaien om de biodiversiteit te bevorderen. Met onze petitie roepen we gemeenten op om in ieder geval de grasaren langs looppaden in recreatie- en hondenlosloopgebieden te maaien. En het maaisel vooral ook goed op te ruimen."
Uiteraard vindt de Hondenbescherming dat ook de hondenbezitters zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen om hun honden te beschermen. Bijvoorbeeld door plekken waar grasaren groeien zoveel mogelijk te vermijden en hun honden na een wandeling goed te controleren. Ook benadrukt de dierenwelzijnsorganisatie nogmaals het belang van het altijd opruimen van hondenpoep. ‘’Grasaren houden cynisch genoeg erg van hondenmest’’, aldus Groenendijk.
Woozle (destijds nog geen 4 maanden oud) uit Almere kreeg tijdens het snuffelen een grasaar in de neus. De aar -die al richting zijn hersenen was gekropen- moest onder narcose worden verwijderd
Levensgevaarlijk
Grasaren lijken onschuldig, maar deze plantjes veroorzaken elk jaar enorm veel leed voor honden en hun baasjes. In de zomerperiode voeren dierenartsen wekelijks honderden grasaaroperaties uit. De scherpe punten van grasaren, ook wel ‘kruipers’ genoemd, kunnen gemakkelijk in de neus, keel, oren, ogen en tussen de tenen van honden terechtkomen en daar binnendringen. Door de weerhaakjes die eraan zitten, kunnen grasaren maar één kant op: dieper het lichaam in. Zo kunnen ze lelijke ontstekingen veroorzaken. Soms komen ze in de longen of andere vitale organen terecht, wat tot ernstige complicaties kan leiden of zelfs tot overlijden.