Aantal opvangcentra voor honden en katten flink gegroeid

'We tellen nu ruim 1.100 centra, een toename van bijna een kwart in 5 jaar' 

 

woensdag 21 juli 2021

Het aantal dierenopvangbedrijven is volgens de Kamer van Koophandel de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Het aantal ondernemingen in deze sector is met 23 procent gestegen, blijkt uit het KVK Handelsregister. Noord-Brabant heeft de meeste dierenopvangcentra, namelijk 239. Gelderland volgt op enige afstand met 180. De minste opvangmogelijkheden voor huisdieren zijn er in Groningen (28) en Zeeland (30). De groei in dierenopvang is sinds 2016 het grootst in Noord-Holland. Daar nam het aantal opvangmogelijkheden voor dieren met 57% toe. Met een daling van 10% is Groningen de enige provincie waar het aantal opvangmogelijkheden afnam.

In heel Nederland is het aantal dierenopvangmogelijkheden per 100.000 inwoners gestegen van 5,4 in 2016 naar 6,4 in 2021. Noord-Brabant kent daarbij de meeste gastverblijven voor dieren: 9,3 per 100.000 inwoners.

De provincies waar de meeste mensen wonen, Noord-Holland (4,5) en Zuid-Holland (4,6), kennen de minste opvangmogelijkheden per 100.000 inwoners. 

Toename aantal huisdieren

Volgens Dibevo, de brancheorganisatie voor ondernemers in de gezelschapsdierensector, is de groei van het aantal dierenopvangbedrijven het directe gevolg van de groei van het aantal huisdieren in Nederland. 'Bijna de helft van alle huishoudens heeft een of meerdere huisdieren. Als het aantal huisdieren toeneemt, neemt ook alle bedrijvigheid die daarmee samenhangt toe. Het is dus niet gek dat er een flinke stijging zit in het aantal dierenpensions. Daarbij komt dat het ook gewoon leuk is om iets met dieren te doen!,' aldus de organisatie in hun reactie op het nieuws. 

Voldoende maar verder weg

De actuele vraag is of er met deze groei voldoende ruimte is voor dieren die gedurende de zomervakantie ondergebracht moeten worden. Volgens Henk van Houwelingen, secretaris van Dibevo, is dat er. 'Mensen zullen wat verder moeten rijden voor een plek in de opvang.'

Op de website van Dibevo kunnen de opvangcentra de beschikbaarheid in hun dierenopvang aangeven. 'Er is nog wel ruimte, al begint deze wel schaarser te worden,' aldus Van Houwelingen.

Tips voor goede hondenopvang

Bent u op zoek naar een goede tijdelijke opvang voor uw hond? Dan geven we graag wat tips mee. Ga bijvoorbeeld altijd eerst een keer zonder hond op bezoek bij het opvangcentrum dat u op het oog heeft voor uw hond om te kunnen bepalen of het geschikt is en bij uw hond past. Iedere hond is anders en heeft andere behoeften. Het is daarom belangrijk om van te voren te beoordelen of de manier van opvang past bij wat uw hond prettig vindt.

Verder is het belangrijk om kritisch te kijken naar:

  • Vakbekwaamheidsbewijs: is de pensionhouder in het bezit van dit certificaat?
  • Is er altijd vers drinkwater beschikbaar? Krijgen de honden goede voeding en is het mogelijk om eigen voer mee te geven?
  • Hoeveel honden kunnen er verblijven in het pension? Zijn de verblijven ruim en schoon? Hoe is de tempetaruur en is er daglicht in de verblijven?
  • Hoe vaak mogen de honden naar buiten? Is de hond alleen in een buitenverblijf of samen met andere honden? En wordt de hond daarnaast ook nog uitgelaten?
  • Is er kennis en kunde aanwezig om stress-signalen bij je hond te herkennen? Is een gedragsdeskundige aanwezig om daarop te kunnen reageren of die ervoor kan zorgen dat er goed mee om wordt gegaan?
  • Is er een mogelijkheid voor de hond om eerst een keer te komen wennen? Als het kan ook met een overnachting?
  • Worden de honden voldoende uitgedaagd door bijvoorbeeld spelletjes, zodat ze zich niet gaan vervelen? 

Het is heel belangrijk dat u ruim de tijd neemt om dit te onderzoeken. Als de hond te gestrest raakt van het bezoek, dan is het misschien beter om een andere vorm van opvang te kiezen zoals een oppas aan huis, opvang in een huiselijke omgeving of bij vrienden thuis.