Antwoorden

Vraag 1) Is chocolade gevaarlijk voor je hond?

JA, chocolade is gevaarlijk

Het stofje theobromine in chocola is zeer giftig voor honden en katten en heeft effect op het zenuwstelsel en het hart. Hoe puurder de chocola hoe meer theobromine het bevat. Witte chocolade bevat heel weinig, maar een reep pure chocolade van 180 gram kan een jackrusselterriër vergiftigen. Laat dus geen chocolaatjes op plekken staan waar de hond bij zou kunnen, want honden vinden chocola meestal lekker. Pas vooral op met de feestdagen als er vaak chocoladeletters, paaseieren en kerstkransjes in huis te vinden zijn. Neem direct contact op met je dierenarts als je hond chocolade heeft gegeten.

Vraag 2) Zijn peren gevaarlijk voor je hond?

NEE, peren zijn niet gevaarlijk

Maar geef de pitten liever niet!

Vraag 3) Is ei gevaarlijk voor je hond?

NEE, eieren zijn niet gevaarlijk

 

Vraag 4) Zijn macadamianoten gevaarlijk voor je hond?

JA, macadamianoten zijn gevaarlijk

Macadamianoten kunnen voor problemen zorgen en invloed hebben op het zenuwstelsel en de spieren. 

Vraag 5) Zijn druiven gevaarlijk voor je hond?

JA, druiven (én rozijnen) zijn gevaarlijk

In druiven en rozijnen zit het stofje tannine, een natuurlijk afweermiddel tegen vraat door dieren. Het binnenkrijgen van -teveel- tannine kan leiden tot nierfalen en uiteindelijk de dood. Druiven kunnen vergiftigen vanaf 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Rozijnen veel sneller, namelijk vanaf 3 gram per kilo lichaamsgewicht. Ook pitloze druiven zijn giftig! Pas ook op met krentenbollen, sultana’s en andere producten waar krenten of rozijnen in zitten.

Vraag 6) Is komkommer gevaarlijk voor je hond?

NEE, komkommer is niet gevaarlijk

 

Vraag 7) Is avocado gevaarlijk voor je hond?

JA, avocado is gevaarlijk

De schil, pit en plant van de avocado zijn niet alleen giftig voor honden, maar ook voor andere zoogdieren en vogels. Het giftige persine uit deze vrucht, een natuurlijke schimmelwerende stof, kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen van de hond.

Vraag 8) Zijn wortels gevaarlijk voor je hond?

NEE, wortels zijn niet gevaarlijk

 

Vraag 9) Zijn tomaten gevaarlijk voor je hond?

JA, tomaten zijn gevaarlijk

De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groenten uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine, aardappel) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.

Vraag 10) Zijn sperziebonen gevaarlijk voor je hond?

NEE, sperziebonen zijn niet gevaarlijk

 

Help je mee om oude en kwetsbare honden te beschermen?

Calvin (11 jaar) woont al sinds april 2022 in ons seniorenhuis!

Dit jaar is het aantal seniorhonden dat wij opvangen al meer dan verdubbeld, bijna verdrievoudigd. En de verwachting is dat er in 2023 nog veel vaker een beroep op ons wordt gedaan. We willen natuurlijk geen ‘nee’ zeggen tegen deze oudjes met de kans dat ze worden ingeslapen. Maar ook wij hebben te kampen met hogere kosten voor de opvang en (medische) zorg. En voor de bouw van ons unieke prikkelvrije opvangcentrum in Den Ham.

Wil je alsjeblieft donateur worden om honden als Calvin te kunnen blijven helpen? Dat kan al voor 3 euro per maand.

Ja, ik word donateur!