Antwoorden 'Emoties bij honden zien'

Vraag 1

Het juiste antwoord is D: zowel de rimpels, de oren als de wenkbrauwen van de hond spelen een rol bij het uiten van de gezichtsuitdrukking.
De Boxerkruising Nala neemt, samen met haar begeleider, deel aan een opleidingscursus. Op de eerste foto bekijkt ze de situatie oplettend, maar is ze vrij ontspannen. Op de tweede foto komt ze steeds meer in observatiemodus en neemt de spanning toe. Dit is onder andere te zien aan de rimpelvorming op het voorhoofd, die ontstaat door het omhoog trekken van de oren en het samentrekken van de wenkbrauwen. Door deze beweging verandert ook de grootte van de ogen.

Vraag 2

Het juiste antwoord is B: de hond op de foto is gespannen.
De Golden Retriever Randi heeft op de foto eenden gezien of geroken, De steile stand van haar staart wijst op hoge opwinding en spanning. De staart van Randi staat in de zogenaamde jachtmodus: verticaal opgericht en zonder beweging.

Vraag 3

Het juiste antwoord is A: de zogenaamde speelboog wordt over het algemeen gezien als een uitnodiging tot spel.
Dit is ook waar Nelly de Rhodesian Ridgeback kruising de speelboog voor gebruikt. Als reactie op Nelly maakt ook de andere hond, Maya, een speelboog.
De speelboog kan ook op andere momenten ingezet worden door een hond, bijvoorbeeld als uiting van onzekerheid of als verzekering van vreedzame bedoelingen. Het is daarom belangrijk om de gehele situatie goed te bekijken.


Vraag 4

Het juiste antwoord is C: Het hondje op de foto tongelt, omdat hij de hand op zijn rug spannend vindt.
In deze situatie is het tongelen een beleefde manier om te zeggen hoe ongemakkelijk de situatie wordt ervaren voor de hond. Vooral kleinere honden worden heel vaak aangeraakt, hierbij wordt hun individuele gevoeligheid gemakkelijk over het hoofd gezien of genegeerd.

Vraag 5

Het juiste antwoord is D: aan de gezichtsuitdrukking van de hond is te zien dat ze verdrietig is.
Dat Quivive verdrietig is, is onder andere te zien aan de vorm van haar ogen. Haar ogen zijn rond en haar oogleden hangen. Het verdriet van Quivive is ook af te lezen aan haar wenkbrauwen, deze wijzen namelijk naar beneden. Ook is op de foto te zien dat haar oren naar achter hangen.

Vraag 6

Het juiste antwoord is C: de hond houdt zijn hoofd schuin omdat hij nieuwgierig is.
De meeste honden houden hun hoofd bij onbekende situaties of geluiden schuin, dit komt door de nieuwgierigheid.

Vraag 7

Het juiste antwoord is antwoord D: de Golden Retriever op de foto is zichtbaar bang.
Dit is te zien aan de ronde rug, de lage lichaamshouding en de gebogen gewrichten van de achterhand van de hond. Ook is de staart laag en zijn er rimpels zichtbaar onder de ogen van de hond. Tot slot is de angst van de Golden Retriever af te lezen aan de lang doorgetrokken mondspleet en de tegen het hoofd platliggende en naar achter getrokken oren.

Vraag 8

Het juiste antwoord is C: de hond op de foto is gespannen.
De hond zit namelijk ‘opgesloten’ tussen de twee kinderen. Hij heeft weinig ruimte om hen te kunnen ontwijken. De spanning van de hond komt tot uiting in de zeer plat naar achter getrokken oren, de spanning in de gesloten mond en de bijna dichtgeknepen ogen. De hond verdraagt alles, omdat hij aardig en beleefd is, maar vindt deze interactie niet prettig.