Doneer nu

3 Redenen om te kiezen voor een asielhond

 

Yes! Jij hebt er goed over nagedacht en een hond past bij jou. Fantastisch. Voor hondenliefhebbers is er niets mooiers dan samenleven met een hond. En alles doen wat ervoor nodig is om een hond gelukkig te maken. Er zijn drie redenen om te kiezen voor een hond uit een asiel:

  1. De asiel hond die je adopteert is gewoon een hond als iedere andere hond. Het kan zo maar zijn dat een herplaatsingshond jouw perfecte match is. Zonde als je die kans mist!
  2. Een herplaatsingshond is ‘maatschappelijk verantwoord’. En geeft je dus een beter gevoel. De meerderheid van de puppy’s komt uit de malafide hondenhandel. Als je een puppy koopt, loop je de kans dierenleed te veroorzaken. Terwijl je met een herplaatsingshond juist kiest voor het helpen van een dier!
  3. Een herplaatsingshond kan al helemaal opgevoed en zindelijk zijn. Dat kan beter bij je leefsituatie passen dan een puppy die intensievere begeleiding vraagt. Daarnaast kan bij een herplaatsingshond informatie beschikbaar zijn over hoe het dier is in allerlei situaties. Bij een puppy is het meer afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen. Uiteraard moet je wel goed kiezen welke asiel hond bij je past. 

 

 

Zijn er ook goede redenen om niet aan een herplaatsingshond te beginnen?

Eigenlijk niet. Je hoort wel eens mensen zeggen ‘wij nemen een puppy, die kun je vormen’. Ook puppy’s zijn echter als herplaatsingshonden te krijgen. Bovendien valt dat ‘vormen’ vaak vies tegen. Naast het feit dat de asiel hond geen vastgeroest dier is. Ook zij kunnen na het adopteren nieuw gedrag leren.
 

Waar je een leuke asiel hond kunt vinden?

Een leuke asiel of herplaatsingshond kun je vinden via vrienden, via het asiel, of via een stichting die honden herplaatst. Kijk ook eens in een asiel wat verder weg, bijvoorbeeld via www.dierenasiels.com. Op internet vind je veel herplaatsingshonden. Wees waakzaam: via internet is het makkelijk om een half verhaal over de hond te vertellen.

 

Heb je hulp nodig bij je keuze?

Het is verstandig om je asiel of herplaatsingshond te kiezen met de hulp van een hondengedragsdeskundige. Wil je weten of een organisatie betrouwbaar is? Let dan op de volgende punten:

  • Er is een intake, dat is een uitgebreid gesprek met jou over de hond die bij jou past. Adoptie wordt begeleid, je krijgt dus niet zomaar op een ophaallocatie een hond mee.
  • Als er honden op de opvanglocatie zijn, zitten die er verzorgd en tevreden bij.
  • Je krijgt de mogelijkheid een hond van je keuze op een veilige manier te leren kennen. Er is informatie over zijn gedrag en gezondheid.
  • Er is een aankoopovereenkomst ( Voorbeeld koopovereenkomst.pdf 56,1 KB ) waarin afspraken helder zijn vastgelegd. Als er iets niet goed zou zijn, is er nazorg.
  • De organisatie heeft een jaarverslag en ANBI-status.

 

 

Lees ook: