Honden beschermen na ruim 100 jaar nog steeds nodig

De Koninklijke Hondenbescherming bestaat al meer dan 100 jaar: 112 om precies te zijn. En al die jaren, en nu nog steeds, zijn wij als organisatie opgekomen voor de belangen van de hond. Hoewel de leefomstandigheden van honden intussen flink zijn verbeterd, hebben onze viervoeters nog steeds bescherming nodig.

Anti Trekhonden Bond

De Koninklijke Hondenbescherming is opgericht als de Anti Trekhonden Bond. Rond 1900 waren dagelijks 80.000 honden op pad om hun baas te helpen om hem in zijn onderhoud te voorzien. De honden liepen voor of onder de kar. Ze werden veelal slecht verzorgd en moesten veel te zware vracht trekken. De overheid zag destijds niets in het verbod op het gebruik van de hond als trekkracht, maar stelden uiteindelijk wel voorwaarden op aan de kar en de hond. Een groep mensen trok zich het lot van de dieren erg aan en trokken het land in om eigenaren van trekhonden te wijzen op deze voorwaarden. Zij richtten in 1912 de Anti Trekhonden Bond (Bond) op.

Trekhonden

Het werk van de bestuurders van de Bond had succes. De eigenaren zagen in dat het belangrijk was om hun dier goed te verzorgen. Ook werd duidelijk dat  mensen genoodzaakt waren om met een hond te werken, omdat zij niet voldoende financiele middelen hadden om een paard of ezel aan te schaffen en te verzorgen. Dat veranderde toen in 1937 de bakfiets in Nederland zijn intrede deed. Vele honden werden verlost van hun taak als trekkracht. De bond probeerde zoveel mogelijk kooplieden te overtuigen om over te stappen naar een bakfiets. Als de goede wil er was, maar het geld ontbrak, schafte de Bond een bakfiets aan.

Verbod

Het aantal honden dat als trekkracht werd ingezet daalde naar ongeveer 11.000 honden eind jaren dertig. Er kwam steeds meer discussie. Het duurde echter nog een flinke periode voordat in Nederland een algeheel verbod kwam op een hond als trekkracht. Op 1 januari 1962, het jaar waarin de Anti Trekhonden Bond 50 jaar bestond, trad de Wet op de Dierenbescherming in, met het wettelijke verbod op het gebruik van de hond als trekkracht.

Kettinghonden

De Bond wijzigde haar naam en ging verder als de Anti Trek- en Kettinghonden Bond. Het was inmiddels verboden de hond in te zetten als trekkracht, maar het bestuur zag tijdens de inspecties ook veel verwaarlozing bij grote aantallen waakhonden. Honden die vrijwel hun hele leven vastzaten aan een zware ketting, in weer- en wind buiten zaten tussen hun eigen uitwerpselen. Met het Waak- en Heemhondenbesluit onder de arm trad de Hondenbond op tegen de erbarmelijke omstandigheden van de kettinghond. Ook met succes. Het aantal kettinghonden daalde van 60.000 honden in 1957 naar 20.000 in 1976.

In 1978 wijzigt de organisatie opnieuw haar naam. Onder de nieuwe naam Bond tot Bescherming van Honden zet de bond zich in voor het algemeen welzijn van honden. En dat doet de organisatie nog steeds. Alleen is dat sinds 2006 onder de huidige naam: de Hondenbescherming. 

Koninklijk

In het jaar 2012 vierde de Hondenbescherming haar 100-jarige bestaan. Op Werelddierendag ontving de organisatie uit handen van de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer Franssen, het predicaat ‘Koninklijk’. De Hondenbescherming is Hare Majesteit de Koningin zeer dankbaar dat zij het predicaat Koninklijk bij het honderdjarig bestaan van de vereniging heeft toegekend. Sinds dat moment hebben we onze huidige naam: Koninklijke Hondenbescherming en staat er in ons logo een kroontje.

Van vereniging naar stichting

In 2022 is de rechtsvorm van de Koninklijke Hondenbescherming gewijzigd van vereniging naar stichting. Hierdoor zijn we toekomstbestendiger en hebben we meer mogelijkheden om fondsen te werven. Die zijn hard nodig om onze eigen opvanglocatie voor oudere en kwetsbare honden in Den Ham te realiseren.

 HONDerd jaar Hondenbescherming

Wil je meer lezen over de geschiedenis van de Koninklijke Hondenbescherming? Ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de organisatie is er een boekje uitgebracht: HONDerd jaar Hondenbescherming 1912-2012.

Je kunt dit gratis downloaden: Boek HONDerd jaar Hondenbescherming 1,8 MB