Welke asielhond past bij jou?

Je bent eruit, een asielhond past bij je! Je hebt genoeg tijd, gezelschap, geld en energie om hem op te voeden. Maar dan… Welke hond is dé hond voor jou? Hoe maak je de beste keuze?

"Match" belangrijker dan "looks"

Veel mensen kiezen de hond die ze het mooist vinden. Natuurlijk mag je afgaan op uiterlijk. Maar… het is bij het samenleven met de hond, niet anders dan bij samenleven met een partner! Het begint bij de ‘looks’, maar of je het echt leuk hebt samen, zit vooral in de ‘match’. Daarom is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Door medewerkers van een asiel, een vereniging of door bijvoorbeeld een hondengedragstherapeut. Je kunt ook via onze test uitzoeken welk type hond bij je past.

Eigenschappen en erfelijk gedrag

De ene hond is de andere niet. Als een hond geboren wordt, heeft hij al bepaalde eigenschappen. Dat was vroeger nodig om te overleven. Als mens hebben we bepaalde eigenschappen uitvergroot. Een herdershond zal automatisch herderen. Vroeger was dat voor een schaapsherder erg belangrijk. Maar vandaag de dag zijn die eigenschappen niet meer zo nuttig.

Als een jachthond tijdens een wandeling achter wild aan gaat, is dat helemaal niet de bedoeling! En een schapenhond die de kinderen bij elkaar drijft, is ook niet wat we willen. Toch kan dat wel gebeuren. Je kunt een hond trainen, maar bepaalde natuurlijke eigenschappen kan je nooit helemaal uit hem halen. Een jachthond jaagt, een herdershond ‘herdert’.

Besef dus goed dat sommige honden meer vragen dan anderen:

  • Actievere honden: een Border Collie heeft over het algemeen op een dag veel meer dan de standaard twee uur bezigheid nodig. Border Collies waren vroeger en soms vandaag nog de hele dag bezig met de herder en de schapen.
  • Gevoelige honden: honden die sneller reageren op bezoek of op wat ze tegen komen tijdens de wandeling. Ze kunnen sneller reageren op andere honden en veel of hard blaffen.
  • Honden met erfelijke aandoeningen: honden kunnen meer zorgbehoeftig zijn als er sprake is van erfelijke aandoeningen of ziekten die mogelijk ook veel geld (i.v.m. operaties) kosten.
  • Ongehoorzame honden: er zijn ook honden die lastiger zijn op te voeden of niet (helemaal) zijn op te voeden, doordat ze bij de geboorte bepaalde eigenschappen meekregen. 

Juist daarom is het belangrijk dat je een hond niet alleen kiest omdat je hem mooi vindt, maar ook omdat hij bij je past. Dat geldt voor elke hond, ook voor een hond uit het asiel!

De adoptie

Als je weet welke soort (asiel)hond bij je past, dan kun je een hond adopteren bij een van de asiels in Nederland. Check vooraf of het asiel betrouwbaar en professioneel is. Voordelen van adoptie via een asiel is dat het een organisatie is waar je later kunt aankloppen, mocht er iets niet goed (zijn ge)gaan. Asielen worden steeds meer kennisorganisaties waar je een beroep op kan doen als het gaat om dierexpertise.

Helaas zijn er ook asielen of opvanglocaties die betrouwbaar lijken, maar op een aantal punten nog moeten professionaliseren. Heel soms speelt bij een opvanginstantie ook een commercieel motief mee. Dat is niet vaak, maar het is dus goed om je ogen open te houden.

We hebben een checklist gemaakt, zodat je weet waarop je moet letten wanneer je een hond in Nederland adopteert.