Overgewicht bij de hond

Wist je dat bijna de helft van alle honden in Nederland overgewicht heeft? Honden met overgewicht hebben, net als bij mensen, veel meer kans op gezondheidsproblemen. In dit artikel kan je lezen over de oorzaken, symptomen en oplossingen van een hond met overgewicht. Ook gaan we in op obesitas bij de seniorhond. Tot slot geven we tips hoe je jouw hond kan laten afvallen.

Gezondheidsproblemen bij honden met obesitas

Honden met obesitas hebben veel meer kans op gezondheidsproblemen, in vergelijking met honden met een gezond gewicht. Daarbij kun je denken aan:

  • Een verkorte levensverwachting
  • Complicaties bij chirurgie en narcose
  • Hart- en longproblemen
  • Suikerziekte (Type II)
  • Slechte conditie
  • Traagheid
  • Afname van levenslust

Link naar de onderzoeken: (Salt et al., 2018), (Heldens et al., 2020) & (Dogline, 2023)

Oorzaken van overgewicht bij de hond

De hoofdoorzaak van dieren (en mensen) die aankomen is een overschot aan calorieën. Verbrandt een hond minder calorieën dan dat hij binnenkrijgt? Dat wordt hij zwaarder, maar er zijn ook andere oorzaken waardoor een hond aan kan komen. Bijvoorbeeld na een castratie of sterilisatie. Door zo’n operatie verandert het metabolisme, waardoor het dier sneller in gewicht zal aankomen.

Een hond kan ook aankomen door gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier, of een aandoening waardoor hij minder kan bewegen. Maar ook medicijnen kunnen een rol spelen in het plotselinge aankomen van het dier. Tot slot zijn er ook rassen die gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van overgewicht, zoals de Labrador Retriever. 

Symptomen van een hond met overgewicht

Een hond met overgewicht zal steeds trager worden, minder gaan bewegen, meer slapen en sneller buiten adem raken. Aan de hand van de zogenaamde Body Condition Score kan je zien en voelen of jouw eigen hond goed op gewicht is. Bij het ideale gewicht van een hond zie je zijn ribben niet, maar kan je deze wel voelen. Als je de ribben en botten van een hond duidelijk kunt zien, is het dier te mager. Mocht je de ribben niet kunnen voelen doordat er een vetlaag overheen zit, dan is het dier te dik. In onderstaande afbeelding staat de gehele Body Condition Score weergeven.

Bron: Pet-Size-O-Meter, ontwikkeld door UK Pet Food. Met toestemming vertaald door het LICG.

Overgewicht bij de hond aanpakken

Het laten afvallen van een hond is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Belangrijk is om eerst uit te sluiten dat een hond géén gezondheidsproblemen heeft, zoals een te traag werkende schildklier. Dit kan namelijk een reden zijn dat een hond snel aankomt in gewicht.

Een veelgemaakte fout is de grootte van de voedingsporties. Weeg de porties hondenvoer af. Op de hondenvoeding staat aangegeven hoeveel gram van de voeding een hond per dag moet krijgen, vaak afgestemd op het gewicht en de activiteit van de hond. Maar dat zijn niet de enige factoren waar je rekening mee moet houden bij de hoeveelheid voeding die je hond binnenkrijgt. Naast het huidige gewicht en de activiteit van je hond, spelen ook zijn leeftijd en ras een grote rol bij het bepalen van de energiebehoefte. Zoals eerder kort is benoemd, hebben gesteriliseerde en gecastreerde honden veel minder energie nodig, en dus minder voeding. Honden die gecastreerd zijn, hebben gemiddeld 30% minder energie nodig dan honden die niet gecastreerd zijn (LICG, 2018).

Misschien erg voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk: geef een hond niet te veel calorierijke tussendoortjes. Gebruik als trainingssnacks bijvoorbeeld zijn brokjes (en haal dit van zijn volgende maaltijd af), op deze manier krijgt een hond elke dag dezelfde hoeveelheid voeding binnen.

Ook is het belangrijk om meer te gaan bewegen, mits het lichaam van de hond dit aankan. Om een dier (of mens) af te laten vallen is het noodzakelijk dat ze meer calorieën verbranden dan dat ze opeten. Bouw de activiteiten wel langzaam op, zodat de hond niet overbelast raakt. Lees hier meer over bewegen met je hond.

Overgewicht bij oude honden

Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij oude honden. Bijna 40% van alle oude honden heeft obesitas. En dat is niet gek, oudere honden verbranden namelijk veel minder calorieën dan een volwassen hond. Dit komt doordat ze minder bewegen en meer slapen. Hierdoor ligt de energiebehoefte van een seniorhond 18-20% lager. Doordat ze minder calorieën verbranden, hebben ze ook minder calorieën nodig. Dat is iets waar niet elke hondeneigenaar stil bij staat.

4 tips om je honden te laten afvallen 

  1. Word niet té fanatiek. Om een hond gezond te laten afvallen mag hij maximaal 2% van zijn lichaamsgewicht per weer verliezen (een hond van 30 kg mag dus 600 gram per week afvallen).
  2. Ga samen leuke actieve dingen ondernemen. Bijvoorbeeld lange wandelingen maken door het bos, samen fietsen of hardlopen, of laat je hond zwemmen.
  3. Verspreid de voedselporties over de dag. Geef je hond bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond een portie eten.
  4. Maak van het eten een actieve bezigheid. Geef je hond zijn maaltijden bijvoorbeeld met behulp van een snackbal. Op deze manier is een hond actief bezig tijdens het eten. Daarnaast vinden de meeste honden het ook heel erg leuk! Als je geen snackbal in huis hebt kan je de brokken ook verspreiden, bijvoorbeeld door de tuin of door huis.