Het gevaar van de nachtschade
De nachtschadefamilie is een grote plantenfamilie. De vrucht van deze plantenfamilie is (voor de mens!) meestal eetbaar, maar de plant is vaak zeer giftig. Ook onrijpe vruchten uit de nachtschadefamilie bevatten vaak giftige stoffen, één van deze giftige stoffen is solanine.
Zodra de vruchten of planten uit de nachtschadefamilie rijp zijn, zijn de giftige stoffen zodanig laag dat ze voor de mens niet meer giftig zijn, maar dit geldt niet altijd voor honden. Een hond kan namelijk veel minder tolereren dan een mens. Waar een hoeveelheid stof misschien niet giftig is voor de mens, kan dit voor een hond enorme gevolgen hebben.
Solanine kan allergische reacties en ontstekingen veroorzaken. Daarnaast kunnen de giftige stoffen ook zorgen voor een branderig en scherp gevoel in de keel, diarree, misselijkheid, sufheid, ademnood, bewusteloosheid en krampen. In enorm hoge dosissen kan de gifstof een hond zelfs fataal worden. Maar welke voedingswaren zijn nu eigenlijk lid van de nachtschadefamilie?
- Tomaten: de tomaat bevat naast solanine, óók nog de giftige stof tomatine. De tomatine verdwijnt uit de tomaat op het moment dat deze volledig rijp is. Bij de stof solanine is dit niet het geval. Deze stof zit permanent in alle groene onderdelen van de tomaat: zoals het kroontje en de plant.
- Aardappelen: in een rauwe aardappel zit solanine. Deze stof is giftig voor mens en dier. Als een aardappel eenmaal gekookt, gestoomd of gebakken is, dan wordt de solanine in de aardappel lager. Een gekookte aardappel is daarom in principe ongevaarlijk om aan je hond geven. Let hierbij wel op de portiegrootte en maak er geen gewoonte van.
- Paprika: bij de paprika zit de solanine vooral in de groene variant. In de rode en gele paprika komt de gifstof in kleinere hoeveelheden voor, maar geef het alsnog niet aan je hond. Veel honden zijn namelijk ook nog eens allergisch voor paprika.
- Aubergine: bij de aubergine zit de solanine in de schil, maar ook in de aubergine zelf als deze ongekookt is. Mocht je jouw hond dus toch aubergine willen geven, dan is het belangrijk om de groente eerst te schillen en te koken. Het is echter goed om te weten dat veel honden allergisch zijn voor een aubergine, wees daarom alert of, nog beter, vermijd het geven van deze groente.
Vermoed je dat jouw hond één van deze gifitige groenten heeft binnengekregen? Of vertoond de hond de genoemde symptomen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de dierenarts. Het binnenkrijgen van solanine kan in de ergste gevallen namelijk dodelijk zijn voor de hond. Maak een zo zuiver mogelijke inschatting van de grootte van de dosis en benoem bij het bellen van de dierenarts het gewicht van je hond.