Lichaamstaal van de hond herkennen
Honden communiceren voornamelijk via hun lichaam. Door bijvoorbeeld het bewegen van de oren of het kwispelen van de staart verklapt een hond veel over hoe hij zich voelt. Met behulp van lichaamstaal kan een hond laten zien dat hij angstig of agressief is, maar ook pijn en blijheid zijn ‘emoties’ die de hond kan uiten via deze weg. Helaas zijn er veel misverstanden over de lichaamstaal van een hond.
Hoe communiceert een hond?
Naast het communiceren met de staart, kan een hond ook communiceren met zijn oren. Bijvoorbeeld door deze omhoog of omlaag te doen, waarbij een lagere houding (naar achteren gericht) vaak onzekerheid aangeeft. Een hogere oor houding (naar voren gericht) betekent juist dat de hond wat zekerder is. Er zijn vele verschillende oor vormen onder de honden, bij het ene ras zijn de oren beter af te lezen dan bij de ander.
Verder kunnen honden bepaalde signalen van spanning laten zien. Ook allerlei gedragingen zoals weglopen of juist strak aankijken zijn vormen van ‘lichaamstaal’. Lichaamstaal is de taal van het hondenlijf. Met die taal kan een hond je dingen vertellen over angst, agressie, pijn, of over iets wel of niet willen als hond.
Waarom kwispelt mijn hond?
Een veel gemaakte fout in het aflezen van lichaamstaal bij de hond is grote ‘kwispel-misverstand’. Vaak wordt er gezegd dat een hond die kwispelt ‘blij is’, dit is alleen niet waar. Honden kwispelen, maar dit doen ze lang niet altijd als een uiting van blijdschap. In de onderstaande afbeeldingen zijn er drie verschillende soorten kwispels te zien: de zwabberkwispel, de stijve kwispel en de onzichtbare kwispel. Elk betekenen ze iets anders, onder de afbeeldingen worden ze verder toegelicht.
Zwabberkwispel
De enige echte 'blije' kwispel staat ook wel bekend als de zwabberkwispel. De hond veegt dan als het ware de vloer aan met zijn staart en drukt zijn achterhand daarbij richting de grond. Het lijf van de hond is ontspannen. De hond maakt op deze wijze sociaal contact. Daarnaast wordt de zwabberkwispel ook als kalmerend signaal gebruikt, op deze manier laat de hond zien dat hij geen agressieve bedoelingen heeft met mensen of dieren in zijn omgeving.
Stijve kwispel
Elke andere kwispel duidt meer op een gespannen hond, dan op een blije. Een hond kan zelfs op het punt staan een andere hond aan te vallen als je een stijve kwispel ziet. Ook kan een hond dominantie uiten als hij de stijve kwispel toont. Pas dus goed op als je een hond met een stijve kwispel wilt aaien. Bij deze kwispel houdt de hond zijn staart hoog en is de staart stijf en gespannen.
Onzichtbare kwispel
De onzichtbare kwispel zie je bij een angstige hond. Die staart van de hond zit dan helemaal onder de buik verstopt, tegen het lichaam aan. De onzichtbare kwispel is een kwispel die duidt op spanning bij de hond en absoluut niet op blijdschap. Bij angstige honden is het belangrijk om alert te blijven met contact maken en aaien.
Wil je meer weten over hoe honden communiceren, dan zijn er een aantal leuke boeken. Bijvoorbeeld: Begrijp Ik Mijn Hond (ISBN: 9789059561199), Hondentaal Is Lichaamstaal (ISBN: 9789052106557) en Emoties Bij Honden Zien (ISBN: 9789082976342).
Door je hond te leren lezen, kun je bijtijds zien aankomen wat er in een situatie gaat gebeuren. Je kunt dan ingrijpen vóórdat er iets vervelends gebeurt. Helaas blijkt uit onderzoek dat veel hondenbezitters de eerste tekenen van spanning bij hun hond niet herkennen. Dat is jammer, omdat bijsturen dan lastig wordt. Kijk dit filmpje over spanning maar eens:
Doe tip: Kies uit het ‘spanningsfilmpje’ een signaal. Ga nu op bezoek bij iemand met een hond, of ga naar een hondenuitlaatgebied in de buurt. Zie je het signaal? Wanneer? Kun je dat verklaren?
Door tijd te investeren in het leren lezen van honden, kun je jouw hond een betere begeleiding geven en dus een fijner leven.