Het gevaar van de eikel

De herfst heeft zijn intreden gedaan in Nederland. Het is koud en regenachtig en alle bomen verliezen de bladeren. Ook liggen de straten weer bezaaid met eikels die uit de eikenbomen zijn gevallen. Veel honden vinden het leuk om met die eikels te spelen of ze op te eten maar daar ligt ook direct een groot risico!

De eikenboom vormt een gevaar voor onze honden. De nootjes en bladeren kunnen een hond vergiftigen. Zorg daarom dat je hond niet met eikels speelt en voorkom dat hij de eikels of bladeren opeet!

Tannine

September en oktober zijn ieder jaar weer de maanden waarop de eikenboom haar vruchten verliest. De kleine nootjes, de eikels, vormen een belangrijke voedselbron voor wilde zwijnen. Voor honden zijn de eikels echter gevaarlijk. Ze bevatten tannine, een gifstof dat schade veroorzaakt aan bloedvaten, nieren en darmen. Hoe groener de eikel, hoe meer tannine hij bevat. Maar ook bruine eikels bevatten deze gifstof. Zorg ervoor dat je hond deze eikels niet opeet.

Symptomen

Een hond met een tanninevergiftiging vertoont de volgende symptomen:

  • Braken of braakneiging vertonen
  • Loomheid
  • Misselijkheid
  • Rusteloosheid

Deze vergiftiging kan leiden tot de dood, schakel daarom op tijd een dierenarts in.

De ernst van de vergiftiging is afhankelijk van onder andere de grootte van de hond, hoeveel eikels de hond op heeft en de kleur van de eikels. Eén enkele eikel kan een hond buikpijn geven, maar zal zelden tot grote problemen leiden.

Diagnose en behandeling

Heb je een vermoeden dat de hond (teveel) eikels heeft gegeten, schroom dan niet contact op te nemen met een dierenarts. Het laten braken van de hond kan een onderdeel zijn van de behandeling. De dierenarts zorgt ervoor dat de in de maag aanwezige eikels er zo snel mogelijk uit komen. Hoe minder eikels de hond verteert, hoe beter. Verder zal een bloedonderzoek uitwijzen hoe de nieren van de hond er aan toe zijn, omdat de gifstof de nieren kan aantasten. De hond kan mogelijk een infuus aangelegd krijgen en de hond wordt opgenomen tot hij is hersteld.

Waar zit het nog meer in?

Tannine zit in meer producten, bijvoorbeeld in de bladeren van de eik, rode wijn, druiven, rozijnen, bast van houtsoorten én de schil van een banaan bevat tannine. Planten en bomen produceren tannine om vraat te voorkomen. Het is dus een natuurlijk afweermiddel en biedt bescherming aan de plant. Wij herkennen tannine-houdende substanties, omdat het een wrange, onaangename smaak geeft aan onrijpe vruchten. Bij het produceren van wijnen is tannine een belangrijke factor, het geeft de wijn souplesse, dan wel wrangheid mee.