De berenklauw is gevaarlijk voor honden
De berenklauw zorgt door zijn giftige en gevaarlijke sappen voor veel problemen bij zowel mens als dier. De plant groeit in de zomermaanden en is te herkennen aan witte bloemetjes gevormd in een soort schermen. Hij komt voor in het bos, in bermen, langs wandelpaden, in de buurt van slootjes en verwaarloosde tuinen.
Brandwonden
Aanraking van de berenklauw kan zowel bij mensen als dieren flinke huidproblemen veroorzaken. Het sap van de berenklauw bevat furocoumarinen. Deze stof maakt huidcellen die ermee in aanraking zijn gekomen, gevoelig voor zonlicht en andere UV-straling. De huidcellen sterven daardoor af en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Het is dus geen allergische reactie, zoals veel mensen denken.
Als je na aanraking met het sap in het zonlicht komt, ontstaan er rode vlekken. Ook kunnen blaren en flinke zwellingen ontstaan die op brandwonden lijken. Opvallend is dat de rode vlekken bij honden vaak geen jeuk met zich meebrengen, zoals bij mensen.
Als het sap in de ogen komt kan dit, in combinatie met zonlicht, blindheid veroorzaken.
Deze hond raakte gewond door contact met de reuzenberenklauw.
Foto: Honden Instructieschool
Vermijd de berenklauw
Zelfs een oppervlakkige aanraking, met welk deel van de plant ook, is genoeg om deze ellende te veroorzaken. Probeer dus altijd goed op te letten en deze plant te vermijden. Voorkomen is immers beter dan genezen
Wat doe je als je hond toch met een berenklauw in aanraking is geweest?
Mocht je nog geen rode vlekken en blaren zien, zorg dan dat je je hond zoveel mogelijk afspoelt met water en eventueel shampoo. Houd je hond daarna een week lang zoveel mogelijk uit de zon.
Als er huidproblemen ontstaan, raadpleeg dan direct je dierenarts. De arts kan dan zorgen voor een juiste behandeling en eventueel pijnstilling. Meestal nemen de symptomen na 14 dagen af.
Gewone en reuzenberenklauw
De gewone berenklauw komt van nature in Nederland voor. Daarnaast is er de reuzenberenklauw die wel vier meter hoog kan worden. De reuzenberenklauw is als een exoot ingeburgerd en komt steeds vaker voor in verstedelijkt gebied. Daardoor zijn er ook steeds vaker problemen. Beide soorten hebben giftig sap.
Bestrijding reuzenberenklauw
Sinds 2017 zijn alle landen in de Europese Unie verplicht om de reuzenberenklauw te bestrijden, omdat hij op de lijst staat van invasieve plantensoorten. Kom je een reuzenberenklauw tegen? Meld dit dan bij de gemeente. Zij zullen de plant dan in de meeste gevallen verwijderen.