Onderzoek toont welzijnsrisico’s aan bij kleine rashonden

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat kleine rashonden en kruisingen van kleine hondenrassen vaak lijden aan herniëring van de kleine hersenen door het achterhoofdsgat (Chiari-like Malformatie) of holtevorming in het ruggenmerg (Syringomyelie). Omdat dit ernstige welzijnsproblemen kan veroorzaken, moeten fokkers zich bewust zijn van dit risico als ze met deze kleine hondenrassen fokken. Ook wie een dergelijk hondje koopt moet hier alert op zijn, om medische problemen voor te zijn.

vrijdag 11 oktober 2024

Chiari-like Malformatie is een aandoening waarbij de kleine hersenen door het achterhoofdsgat naar buiten komen. Bij syringomyelie ontstaan holtes die het ruggenmerg kunnen beschadigen en pijn kunnen veroorzaken.

Kleine rashonden en kruisingen

Specialist veterinaire neurologie en universitair hoofddocent Paul Mandigers deed eerder onderzoek naar de twee aandoeningen bij dwergkezen en de Cavalier King Charles Spaniel. Dat deze aandoeningen nu ook in een aanzienlijke frequentie zijn gezien bij chihuahua’s, Franse buldogs, griffons en mopshonden, en bij  verschillende andere honden van kleine rassen en kruisingen, toont aan dat deze ziektes meer voorkomen dan aanvankelijk werd gedacht.

Mandigers: “Honden met deze afwijkingen kunnen hier veel last van krijgen. Dit moeten we echt terugdringen door de fokkers te helpen bij een gezonde selectie van de fokhonden. De honden kunnen worden gescreend door MRI-onderzoek. Door selectie van gezonde ouderdieren kan veel leed bij de nakomelingen worden voorkomen. Laten we samen deze aandoeningen bestrijden.”

Bron: Universiteit Utrecht