Gemeente Den Haag lanceert vlogs om lastige honden te voorkomen
Wethouder Liesbeth van Tongeren, verantwoordelijk in de gemeente Den Haag voor Dierenwelzijn, heeft vandaag de serie vlogs gelanceerd met als doel het aantal "lastige honden" in de stad terug te dringen.
In opdracht van de gemeente heeft de Koninklijke Hondenbescherming in samenwerking met DierenpraatTV vier informatieve vlogs gemaakt. Op 4 oktober - Dierendag - is de eerste in de serie geplaatst: Wat voor hond past bij jou?
Mede door de coronacrisis is de populariteit van de hond enorm toegenomen. In twee jaar tijd is de hondenpopulatie in Nederland gestegen van 1,5 naar bijna 2 miljoen. 'Inmiddels heeft 1 op de 5 huishoudens een hond.' licht directeur Daphne Groenendijk van de Koninklijke Hondenbescherming toe.
Stijgend aantal incidenten
Een grotere hondenpopulatie, een hoop nieuwe eigenaren en dichte hondenscholen hebben geleid tot meer problemen. 'We zien een stijgend aantal bijtincidenten. Honden die elkaar bijten, andere dieren en ook mensen.' aldus Groenendijk. Door de toenemende onveiligheid heeft de gemeente Den Haag contact gelegd met de Hondenbescherming.
'We merken dat er te weinig kennis is bij mensen over honden. Kennis over de genetische achtergrond van verschillende rassen, kennis over hoe je een hond opvoedt en begeleidt. Met deze serie vlogs hopen we wat eerste informatie te delen om meer bewustzijn te creeren.'
Vier vlogs
Om de jongere doelgroep te bereiken heeft de Koninklijke Hondenbescherming contact gezocht met DierenpraatTV, een online kanaal waaraan ambassadeur en presentatrice Britt Dekker verbonden is. In een tripartiet-samenwerking zijn we tot deze vier vlogs gekomen.
In de eerste vlog wordt uitgelegd welke soorten honden er allemaal zijn, en waar je op moet letten voordat je besluit een hond in huis te nemen. Groenendijk: 'We hebben zo beeldend en toegankelijk mogelijk geprobeerd uit te leggen welke grote verschillen er tussen honden zijn.' In de tweede vlog (die op donderdag 7 oktober om 16.00 uur live staat op het kanaal van DierenpraatTV) zal het gaan over wat een hond nodig heeft. In de derde (live op maandag 11 oktober om 16.00 uur) staat het 'managen van een lastige hond' centraal. En in de vierde en laatste vlog (live op donderdag 14 oktober om 16.00 uur) is te zien hoe het is om een "lastige hond" te adopteren en te begeleiden.
Voorlichting
De wethouder wil in haar beleid vooral de aandacht vestigen op voorlichting, om zo incidenten en problemen met honden te voorkomen. 'Als mensen onvoorbereid aan een huisdier beginnen kan dit problemen geven voor alle betrokkenen en dat moeten we voorkomen.' laat ze op Dierendag weten. 'Deze vlogs geven een prima beeld zodat toekomstige eigenaren een goede afweging kunnen maken.'
Tijdens de lancering van de serie vlogs heeft de gemeente Den Haag ook officieel de Koninklijke Hondenbescherming welkom geheten als de nieuwste partner in het samenwerkingsverband van Haagse dieren(beschermings)organisaties het Huisdier Informatie Punt (HIP). Dit verband heeft als opdracht om de kennis over huisdieren in de gemeente Den Haag te bevorderen.