Dierenartsen waarschuwen: kortsnuitige honden zijn ook met stamboom verboden 

Honden met een te korte snuit, krijgen – ondanks het wettelijke fokverbod uit 2019 – nog steeds een stamboom mee van fokkers. Dierenartsen waarschuwen consumenten: “Mensen denken onterecht dat een hond met een stamboom voldoet aan de wettelijke norm.”

maandag 4 november 2024

Illegaal gefokt maar toch een stamboom

Het is in Nederland al een aantal jaar verboden om honden te fokken met een te korte snuit. Toch verstrekt de Raad van Beheer - de belangenvereniging van rashondenfokkers -  nog onverminderd stambomen aan honden die illegaal zijn gefokt. De Raad weigert om de wettelijke meetmethode mét snuitmeting toe te passen. Zelfs nadat de voorzitter van de Raad van Beheer daar afgelopen zomer een officiële waarschuwing voor ontving van het tuchtcollege voor dierenartsen. Het is daarbij opmerkelijk dat gezonde varianten van kortsnuitige rassen, dus met een goede snuitlengte, geen stamboom krijgen. 

Servé Smeets van dierenartsenvereniging Caring Vets: “De Raad van Beheer faciliteert, promoot en beloont nog steeds het illegaal fokken van kortsnuitige honden. We roepen mensen op om altijd te kiezen voor een hond met een gezonde snuit. Snuit gezond, blije hond!”

Fokverbod maar geen (ver)koopverbod

Kortsnuitige hondenrassen - zoals de mopshond en de Franse buldog - zijn zo ver doorgefokt dat ze ernstig lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen. Hoewel het in Nederland verboden is om deze honden te fokken, is het kopen en verkopen nog niet verboden. Het vorige kabinet heeft een import- en handelsverbod beloofd, maar dat is er nog steeds niet. 

Meetlat voor snuitmeting

Door de illegale binnenlandse fok en import uit het buitenland, zijn er dus nog steeds veel zieke honden in Nederland. Door hun ongezonde bouw belanden veel van deze mismaakte dieren op de behandeltafel van de dierenarts. Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties roepen eigenaren op om de snuit van hun hond op te meten en bij twijfel een dierenarts om advies te vragen. De samenwerkende organisaties bieden hiervoor een handleiding met een meetlint aan. Mensen die op het punt staan om een pup te kopen, zouden ook de snuitmetingen van de ouderdieren moeten opvragen. Dit helpt fokkers en toekomstige eigenaren om betere keuzes te maken

Hannah den Boeft, beleidsmedewerker gezelschapsdieren bij de KNMvD: “Het is dweilen met de kraan open zolang mensen blijven kiezen voor honden met een korte snuit. Het is zo simpel: leg een meetlint langs de snuit en koop geen hond met een te korte snuit. Zo bespaar je jezelf en je huisdier een hoop ellende”.

Hoge kosten voor korte snuiten

Een kortsnuitige hond kost al snel zo’n 2.500 euro. Een koper realiseert zich meestal niet dat zo’n hond vaak veel behandelingen nodig heeft om enigszins normaal te functioneren. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Luchtwegverwijdende operaties
  • Operaties aan het gebit
  • Behandelingen van oogaandoeningen
  • Correcties van neusplooien

De kosten kunnen snel oplopen tot wel 10.000 euro. Kelly Kessen, dierenarts bij Stichting Dier&Recht: “Maar de hoogste prijs betaalt de hond zelf, die levenslang lijdt onder het ongezonde uiterlijk.”