Den Haag wil actief aantal ernstige bijtincidenten terugdringen

'Het is onacceptabel dat mensen en honden worden verwond of zelfs doodgebeten.'

woensdag 3 maart 2021

De Haagse gemeenteraad neemt actief maatregelen om het aantal ernstige bijtincidenten door honden terug te dringen. Exacte cijfers over het aantal bijtincidenten zijn er niet. Wel zijn er incidenten bekend met zeer ernstige gevolgen, zoals die met de 18-jarige Julia Korzak in Den Haag eind vorig jaar. 

De maatregelen die de gemeente Den Haag neemt, bestaan uit een bijtprotocol, het aanpassen van een aantal kennels in het Haagse Dierencentrum, het heropvoeden van honden en het laten bijscholen van vrijwilligers en medewerkers van onder andere de Haagse Dierenambulance.

Veiligheid

De Koninklijke Hondenbescherming ondersteunt het doel van de gemeenteraad. In 2019 werd 8 maal een aanlijn- en muilkorfgebod opgelegd aan bewezen Haagse bijters. Voor 2020 zijn deze cijfers nog niet beschikbaar. 'Ernstige bijtincidenten verdienen het serieus genomen te worden. Het is onacceptabel dat mensen en honden zwaar verwond of zelfs doodgebeten (honden) worden.', aldus de Koninklijke Hondenbescherming 'Behalve het individuele drama zorgen de incidenten ook voor maatschappelijke onrust en een sterk gevoel van onveiligheid. Iedere burger in Den Haag moet veilig met of zonder zijn of haar hond kunnen genieten van het strand of van de vele Haagse parken.'

De drie G’s

Daarom roept de Hondenbescherming opnieuw iedereen op om zorgvuldig een hond uit te kiezen die past in zijn of haar leefsituatie. 'Let op de zogeheten drie G’s!' legt een woordvoerder uit.

De eerste G staat voor genen. Genen bepalen het uiterlijk van een hond maar ook voor een belangrijk deel het gedrag. Neem dit serieus. Kies voor genetisch vriendelijke honden.

De tweede G staat voor gevoelige periode. Als jonge hond op een veilige en kalme manier kennismaken met andere mensen, dieren en omgevingen maakt dat je daaraan went en er niet bang voor bent. De twee chique woorden daarvoor zijn socialisatie en habituatie.

De laatste G betreft goed houderschap. Geef je hond een fijn leven met voldoende fysieke en mentale uitdaging. Rust en veiligheid bieden zijn evenzo van belang. Essentieel bij goed houderschap is dat je weet wat je in handen hebt, de ene hond is simpelweg de andere niet. Hondenbescherming: 'Er zijn namelijk gewoon honden die om wat voor reden dan ook, niet overweg kunnen met andere honden, kinderen of onbekende mensen. Als je dit weet als houder en er rekening mee houdt, komt je hond niet in de problemen.'

Registratie 

De Koninklijke Hondenbescherming pleit al sinds jaar en dag voor het centraal registreren van bijtincidenten met honden. Ook moeten de incidenten worden categoriseerd in de mate van ernstigheid. 'Op deze manier krijgen we bruikbare data om beleid te maken en voorlichting te geven. Vooralsnog is er te veel ruis rondom de incidenten en het probleem en blijft het bij giswerk en een heleboel emotie.'