Doneer nu

Veel kerstattributen zijn giftig of gevaarlijk voor honden

dinsdag 21 december 2021

Kerst staat voor de deur en veel mensen maken hun huis extra gezellig door het plaatsen van een kerstboom met allerhande versieringen, er branden overal in huis kaarsjes en er zijn aantrekkelijke hapjes. Ben daarmee wel voorzichtig. Veel kerstattributen zijn giftig of gevaarlijk voor honden.

Zo zijn dennennaalden, het sap/melk van de kerstster, de rode besjes van de hulst en de maretak of mistletoe alle giftig voor de hond. Staat de waterbak van de hond vlakbij de dennenboom, verplaats deze dan want de in het water gevallen dennennaalden kunnen het water giftig maken.

Kerstballen

Glazen kerstballen in de boom, in de meeste Nederlandse bomen hangen ze. Een ballengekke of jonge nieuwsgierige hond zal zich niet kunnen bedwingen en een bal uit de boom pakken met alle risico’s van dien.

Satéprikker

Bij Kerst horen lekkere hapjes, vaak met een satéprikkertje erin. Veel honden zullen hun oog op de hapjes houden en er in een onbewaakt moment een aantal van opslokken. Een satéprikker in een hondenlijf kan nare gevolgen hebben. Net als bijvoorbeeld het netje dat om de kerstrollade zit. Zorg ervoor dat de hond deze niet te pakken kan krijgen. In het ergste geval komt dit netje in de darmen vast te zitten en zal dan operatief verwijderd moeten worden.

Chocolade

Last but not least willen wij andermaal waarschuwen voor chocolade. In chocolade zit de stof theobromine en dat is giftig voor een hond. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine er in zit. Heeft uw hond per ongeluk de schaal met chocolade kransjes geplunderd, neem dan altijd contact op met de dienstdoende dierenarts.

Wij wensen u en uw hond fijne Kerstdagen.

 

Lees ook:

Naar nieuwsoverzicht