Doneer nu

'Geef nooit Vetranquil aan je dier'

vrijdag 3 december 2021

Er geldt tijdens de komende jaarwisseling een vuurwerkverbod maar de kans is groot dat niet iedereen zich aan dit verbod zal houden. Met als gevolg dat veel honden angstig binnen zitten. Sommige baasjes geven hun hond een medicijn zodat ze rustig worden maar let goed op wat u geeft.

Op diverse verkoopsites wordt nog steeds Vetranquil aangeboden voor honden en katten met vuurwerkangst. Wij willen u waarschuwen en met klem adviseren dit middel nooit aan uw dier te geven. Vetranquil is een narcosemiddel dat ervoor zorgt dat spieren verslappen en tegelijkertijd gehoor versterkt. Uw dier hoort het vuurwerk nog steeds en zelfs beter maar kan er niet meer op reageren. Hij kan u dus niet vertellen dat hij doodsangsten uitstaat en kan zichzelf ook niet meer verstoppen en dicht tegen u aankruipen als hem dat een veiliger gevoel geeft.

Kalmheid slechts schijn

Het middel werd vroeger wel door dierenartsen voorgeschreven bij vuurwerk angst en leek een gouden greep. Honden lagen de hele avond kalm in hun mand tot opluchting van hun baasje. Deze kalmheid was echter slechts schijn. De hond lag wel rustig maar niet omdat hij de knallen niet meer hoorde of omdat de angst werd gedempt maar omdat hij domweg niet meer kon bewegen.

Stelt u zich voor: u ervaart datgene waar u doodsbenauwd voor bent en kan dat op geen enkele manier uiten omdat u verslapte spieren hebt. Een ware nachtmerrie. Gelukkig schrijven dierenartsen het middel nog slechts zelden voor als nepoplossing voor vuurwerkangst. 

Omdat het middel online wel wordt aangeboden, vinden we een extra waarschuwing op zijn plaats. Koop nooit Vetranquil bij vuurwerkangst!

Alternatieven

Is uw hond ook erg angstig voor vuurwerk? Bespreek met uw dierenarts om te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Er zijn diverse medicijnen voor honden met angst-issues. Deze zijn alleen op recept bij de dierenarts te verkrijgen. Ze verrichten geen wonderen en gebruik moet altijd in combinatie met gedragstherapie worden ingezet.

 

Naar nieuwsoverzicht