Doneer nu

Fietsen met de hond, wel of niet doen?

dinsdag 3 mei 2022

Op zijn vier poten loopt een hond bijna altijd een stuk vlugger dan dat wij tweebeners dat kunnen. Gezeten op een fiets, houden we het tempo van een dravende hond een heel stuk beter bij. Als u het leuk vindt en uw hond vindt het leuk dan is het lopen naast de fiets voor veel honden een prima manier van bewegen. Er zijn wel een aantal dingen waar u aan moet denken.

Fiets niet te hard

Het ideale tempo voor een hond naast de fiets is een drafje. Is uw hond niet vooruit te branden naast de fiets, ga er dan maar vanuit dat hij er of niks aan vindt of dat hij fysiek iets mankeert.
Wil uw hond in volle rengalop? Rem hem daarin, dat is geen tempo dat hij lang volhoudt en leer hem dat hij naast de fiets in draf moet lopen. 

Doe het veilig

  • Laat uw hond rechts van uw fiets lopen, zo schermt u hem af van het verkeer.
  • Laat uw hond een passend harnas of tuig dragen. Een harnas of tuig dat zijn schouders vrijlaat is het meest ideaal. 
  • Gebruik eventueel een honden fietsbeugel, dankzij die beugel heeft u de handen vrij voor het stuur. 
  • Fiets niet als er op straat gepekeld is, het zout komt in de voetzolen van uw hond terecht en geeft een naar bijtend gevoel.
  • Ook als het warm is, moet je de hond niet mee naast de fiets nemen. Dat kan, afhankelijk van de bouw, de conditie, zijn vacht en hoe goed hij tegen de warmte kan, tot een graad of 18. Houdt ook rekening met de temperatuur van de ondergrond. Na een warme dag kan het asfalt nog lang erg warm blijven, en hond loopt niet op schoenen en zijn voetzolen komen direct in aanraking met die warmte.
  • Bedenk dat een hondenneus zich op dezelfde hoogte bevindt als de meeste uitlaten van auto’s, staat u te wachten voor een stoplicht samen met de hond naast u. Zorg er dan voor dat de snuit van uw hond zich niet pal achter de uitlaat van een auto/scooter of brommer bevindt. 

Conditie opbouwen

Ook al is uw hond wild enthousiast, zijn (fiets)conditie zal langzaam opgebouwd moeten worden. Begin met een paar honderd meter en bouw dat in een paar weken uit. Fiets niet elke dag, het hondenlijf moet voldoende rust krijgen om te herstellen van de inspanning om blessures te voorkomen. Fiets, als uw honds conditie maximaal op peil is, maximaal een kilometer of 12 op een dag. 

Ondergrond

De voetzolen van uw hond zullen moeten wennen aan een andere manier van bewegen. Fiets niet altijd op harde ondergrond maar kies ook zand- , bos- of graspaden. Wissel dit af met hardere ondergronden. Kijk goed uit voor glas, scherven of andere scherpe voorwerpen die mogelijk op de weg liggen en kijk en bevoel de fietszolen van uw hond na elke fietstocht voorzichtig na. Ziet u een klein scheurtje in een kussentje, geef uw hond dan een paar dagen rust totdat het scheurtje geheeld is. 

Voor elke hond?

Nee, mee naast de fiets lopen is beslist niet geschikt voor elke hond. Met heel jonge en heel oude honden, veel te zware of echt te dunne honden en honden met een sterk afwijkende lichaamsbouw zoals Bulldogs raden we af te gaan fietsen. 

Andere honden

Fiets nooit rakelings langs een andere hond. Probeer zeer ruim om ze heen te gaan of liever nog, als dat kan, te stoppen en de andere hond stapvoets te passeren. Een rennende hond, zeker als die recht op je af komt is voor veel honden lastig.  Bij sommige honden triggert het hun jachtinstinct, een ander wordt gewoon stiknieuwsgierig en voor weer een ander kan het intimiderend zijn. Hoe het ook zij,  uw hond kan niet zijn natuurlijke eigen gedrag tonen om met die andere hond te communiceren. Hij loopt immers in een drafje met u mee en is daarmee kwetsbaar. 

Wij wensen u en uw hond veel plezierige tochten samen.
 

Meer nieuws:

Naar nieuwsoverzicht