Wie zorgt er straks voor Flip?

Honderden keren per jaar worden wij gebeld door radeloze mensen die met hun handen in het haar zitten. Waarom? Omdat ze bijvoorbeeld ernstig ziek zijn en een oudere hond hebben waar ze onmogelijk meer voor kunnen zorgen. Of door mensen die net een ouder verloren hebben en zelf geen plek hebben voor een hond.

Oudere honden zijn helaas niet altijd welkom in asielen vanwege de hoge (medische) kosten en de langere verblijfsduur - soms permanent. Jaarlijks worden tientallen honden onnodig ingeslapen, simpelweg omdat er geen plek voor hen is. Voor deze honden bouwt de Koninklijke Hondenbescherming een nieuw hondenopvangcentrum.

Help mee en word donateur

Als het baasje overlijdt...

In Nederland is het mogelijk om van alles te regelen voor het moment dat iemand komt te overlijden. De muziek die gedraaid moet worden tijdens de uitvaart, de laatste rustplaats kan uitgezocht worden en er kan vooraf bepaald worden hoe de erfenis wordt verdeeld. Helaas wordt er vaak niet nagedacht over wat er met de hond gaat gebeuren. Er wordt aangenomen dat dochter, zoon of een ander familielid de zorg voor de hond wel overneemt. Maar als hun leven niet ingericht is op het hebben van een hond dan wordt deze zorg vrijwel altijd geweigerd. En dan? 

Niet iedere hond is welkom in een asiel

De oudere honden, honden met een chronische ziekte of honden met gedragsproblemen zijn helaas niet altijd welkom in asielen, vanwege de hoge (medische) kosten en de langere tijd die het kost om een nieuw huis voor hen te vinden.

Als oude en kwetsbare honden wel een plekje in het asiel kunnen krijgen, voldoen deze in veel gevallen niet aan de huidige standaarden voor dierenwelzijn. Honden leven achter tralies in tochtige cellen met betonnen of stenen vloeren en weinig comfort. Hierdoor ervaren honden veel stress en blaffen ze geregeld uit angst, waaksheid of om aandacht te vragen. Natuurlijk doen verzorgers en vrijwilligers alles wat ze kunnen om het verblijf te verbeteren, maar een thuis kunnen ze honden op deze wijze niet bieden.

Nieuwe standaard hondenopvang

Met ons nieuwe hondenopvangcentrum pakken wij het op, waar de opvang van andere asielen in Nederland ophoudt. Ons centrum is gebaseerd op de succesvolle formule van het Engelse DogsTrust, die de diervriendelijke opvang van honden heeft geoptimaliseerd. Al jaren doen zij onderzoek naar hoe honden reageren op de manier waarop ze worden opgevangen en begeleid. In ons ontwerp voor de opvang bouwen we voort op hun kennis en kunde.

Het opvangcentrum is biedt een (t)huis voor oude en kwetsbare honden, voor korte en langere periodes van hun leven. Dit doen wij door de honden op te vangen in ruime, huiselijke hondenverblijven met eigen patio’s. 

De verblijven krijgen glas in plaats van tralies, waardoor de honden geen last hebben van ongewenste geluiden en prikkels. Door de vloerverwarming zijn de verblijven warm en behaaglijk. Honden kunnen in hun eigen ruimte relaxen, maar ook spelen. Buiten zijn er (snuffel)weides, trainingsvelden, bospaden en een zwemvijver. Deze groene omgeving biedt voldoende rust en ruimte.

Professionele en kundige dierenverzorgers bieden de hoogst mogelijke kwaliteit in de begeleiding en zorg van honden. Wij selecteren de dierenverzorgers op hun kennis en ervaring met gedragsproblematiek en ouderdomskwaaltjes bij honden. Hierdoor stimuleren wij natuurlijk gedrag en zijn de honden in goede handen.

Word donateur