Levensfasen van de hond

Een gezonde en blije hond, dat wil toch iedere hondeneigenaar? Als je weet waar de hond behoefte aan heeft, dan kan je hem beter ondersteunen. Neem bijvoorbeeld een puppy waarbij de tanden doorkomen: De pup probeert vanalles kapot te maken om de pijn te verzachten. Een bijtring aan hem geven, biedt ondersteuning tijdens dit proces.

Pup

Een hond is de eerste periode van zijn leven ‘pup’. In die tijd moet hij op een plezierige en rustige wijze kennis maken met alles wat hij op latere leeftijd 'gewoon' moet vinden. De pup heeft ook veel rust nodig en is nog aan het leren hoe hij zich moet gedragen. Alles, ook het alleen zijn, moet rustig aan geleerd worden. Als pup leert de hond ook de beginselen van zindelijkheid.

Puppycursus

Een puppycursus bijwonen is altijd een goed idee voor de opvoeding van een hond. De pup leert sociaal gedrag aan, leert andere honden te negeren én u leert de beste manieren van omgaan met uw pup. Mocht u vragen over de opvoeding hebben, dan kunt u deze direct stellen aan uw cursusleider.

Puber

Na de eerste periode komt de hond in de puberteit. Net als bij mensen spelen hormonen daarbij een rol. De hond kan eerder geleerde opvoeding gaan vergeten, kan karakterveranderingen laten zien en is vaak erg op zijn soortgenoten gericht. Voor veel eigenaren is dit een lastige tijd. Consequent en geduldig aanhouden hoe u met de opvoeding bent begonnen, is belangrijk.

Pubercursus

De hond heeft veel last van hormonen en merkt allerlei prikkels op. Het is voor hem dan ook lastig om naar u te luisteren. Het is handig om samen aan een pubercursus deel te nemen. De cursus leert u begrijpen waar uw hond doorheen gaat en hoe u hem het beste kunt ondersteunen in deze lastige periode. 

Bewegingsproblemen!

De spieren en gewrichten van jonge honden zijn erg kwetsbaar. Als de gewrichten niet goed ontwikkelen, dan kan de hond op latere leeftijd last krijgen van heup- of elleboogdysplasie. Dit is voor de hond erg pijnlijk en hij moet wellicht geopereerd worden. Voorkomen is beter dan genezen! 

Je kunt je hond ondersteunen door

  • voorzichtig te spelen (kort en op een goede ondergrond);
  • geen of weinig trappen te lopen;
  • niet of amper te springen;
  • niet te lang achtereenvolgens intensief te bewegen.

Je hond zal je, op lange termijn, ontzettend dankbaar zijn!

Volwassen

Na de puberteit wordt de hond volwassen. Het verschilt per hond wanneer deze emotioneel en lichamelijk volwassen is. Kleine honden zijn vaak wat eerder volwassen dan grotere. Dit zijn vaak voor eigenaar en hond de makkelijkste jaren. De hond heeft namelijk geleerd hoe hij zich moet gedragen, is zindelijk én is gewend aan het dagelijkse leven.

Hondenleeftijd

Honden worden gemiddeld tien à elf jaar oud. Grote honden worden doorgaans minder oud dan kleine honden. Reuzenrassen zoals Duitse Doggen worden vaak niet ouder dan zeven jaar terwijl Dwergpinschers wel vijftien jaar of ouder kunnen worden.

Senior

Een oudere hond slaapt meer en ook dieper. Hij kan minder goed tegen regen en erg koud of warm weer. Oude honden en hun eigenaren kunnen vaak met elkaar lezen en schrijven. Ze zijn al zo lang samen dat elk gebaartje en elke oogopslag bekend is. Bovendien is een 'senior' vaak meer gericht op zijn eigenaar en wil hij minder 'actie' ondernemen.

Denk je eraan om een seniorhond aan te schaffen?

Bekijk hier onze herplaatsbare senioren

Help mee om honden te beschermen

Word donateur