De (reuzen)berenklauw

In de zomermaanden is steeds vaker de berenklauw in de natuur te vinden. De plant groeit vooral langs dijken en wegen of in de buurt van slootjes. Er zijn verschillende soorten. Vooral de Reuzenbereklauw zorgt voor veel problemen bij zowel mensen als dieren, door de giftige en gevaarlijke sappen.

De gewone berenklauw groeit van juni tot oktober en is te herkennen aan witte bloemetjes gevormd in een soort schermen. De verwante variant de reuzenberenklauw lijkt erg op de gewone berenklauw. Alleen is deze vele malen groter. Afhankelijk van de groeiplaats, kan de reuzen-variant in een paar maanden tijd uitgroeien tot een hoogte van wel vier meter. 

Huidproblemen

De Reuzenberenklauw is als een exoot ingeburgerd en komt sinds 2010 ook steeds vaker voor in verstedelijkt gebied. Daardoor zijn er ook steeds vaker problemen. Aanraking van de planten kan zowel bij mensen als dieren flinke huidproblemen veroorzaken. Als je na aanraking met het sap in het zonlicht komt, ontstaan er rode, heftig jeukende vlekken. Ook kunnen blaren ontstaan en flinke zwellingen.

De huidsproblemen die door de Reuzenberenklauw ontstaan lijken op brandwonden en kosten veel tijd om te genezen. Als het sap van de plant in de ogen komt, kan dat zelfs blindheid veroorzaken. En als het sap in de bek komt van een hond kan dat leiden tot verstikking. Sinds 2017 zijn alle landen in de Euopese Unie verplicht om de plant te bestrijden, omdat het op de lijst staat van invasieve plantensoorten.

Waarschuwing: Afbeelding bevat open wond.

 Hond is verwond geraakt door contact met de Reuzenberenklauw. Bron: Hart voor Dieren

Symptomen aanraking berenklauw

Als de hond in contact is geweest met een Reuzenberenklauw, dan zullen de volgende symptomen verschijnen:

  • Roze of rode vlekken die jeuken
  • Beschadigde huid
  • (Brand)blaren

Mocht je deze symptomen (nog) niet zien, zorg dat je de hond zoveel mogelijk afspoelt met water (en eventueel ook shampoo). Houdt daarna de hond een week lang zoveel mogelijk uit de zon. 

Als er huidproblemen ontstaan, raadpleeg dan direct uw dierenarts. De arts kan dan zorgen voor een juiste behandeling en de hond eventueel voorzien van pijnstillers. Meestal nemen de symptomen na 14 dagen af.

Melden van standplaats

Valt er iets aan te doen? Het simpele antwoord voor nu is: Houdt de hond tijdens het wandelen in de gaten. Als je een reuzenberenklauw tegenkomt, meldt dat dan direct bij de gemeente. Zij zullen de planten dan verwijderen.