Doneer nu

Het gevaar van een eikel

vrijdag 15 oktober 2021

De herfst heeft zijn intreden gedaan in Nederland. Het is koud en regenachtig en alle bomen verliezen hun bladeren. Ook liggen de straten weer bezaaid met eikels die uit de bomen zijn gevallen. Veel honden vinden het leuk om met die eikels te spelen of ze op te eten maar daar ligt ook direct een groot risico!

Eikels vormen een gevaar voor onze honden. Als een hond deze nootjes eet kan hij vergiftigd worden. Voorkom het eten of spelen met deze eikels en houd de hond dus goed in de gaten tijdens de wandelingen.

Eikels bevatten schadelijke stof

September en oktober zijn ieder jaar weer de maanden waarop de eikenboom haar vruchten verliest. De kleine nootjes, de eikels, vormen een belangrijke voedselbron voor wilde zwijnen. Voor honden zijn de eikels echter gevaarlijk. Ze bevatten tannine, een stofje dat schade kan veroorzaken aan bloedvaten, nieren en darmen. Hoe groener de eikel, hoe meer tannine hij bevat. Maar ook bruine eikels bevatten deze stof. Zorg ervoor dat je hond deze eikels niet opeet. Een hond die een eikelvergiftiging heeft opgelopen zal:

  • misselijk worden 
  • rusteloos worden
  • braken of pogingen daartoe doen
  • uiteindelijk sloom worden

Op tijd ingrijpen door een dierenarts is belangrijk. De vergiftiging kan leiden tot de dood. De ernst van de vergiftiging is afhankelijk van zaken als grootte van de hond, de hoeveelheid eikels die hij gegeten heeft en de kleur van de eikels. Een enkele eikel kan een hond wel buikpijn geven maar zal niet tot grote problemen leiden.

Tannine zit ook in andere natuurlijke producten

Tannine zit behalve in eikels ook in de bladeren van de eik, maar ook rode wijn, druiven, rozijnen en bast van houtsoorten en de schil van een banaan bevat tannine.

Planten en bomen produceren tannine om vraat te voorkomen. Het is dus een natuurlijk afweermiddel en geeft bescherming. Wij herkennen tannine-houdende substanties omdat het een wrange smaak geeft aan onrijpe vruchten. Bij het produceren van wijnen is tannine een belangrijke factor, het geeft de wijn souplesse, dan wel wrangheid mee.

Diagnose en behandeling

Vermoed je dat een hond teveel eikels heeft gegeten, schroom dan niet contact op te nemen met je dierenarts. Het laten braken van de hond kan een onderdeel zijn van de behandeling. Hiermee zorg je dat de nog in de maag van de hond aanwezige eikels het lichaam van de hond vlot verlaten. Verder zal bloedonderzoek moeten uitwijzen hoe de nieren van de hond er aan toe zijn. De hond zal mogelijk een infuus aangelegd krijgen en de hond wordt dan opgenomen totdat hij is hersteld.

Naar nieuwsoverzicht