Antwoorden Hondenquiz

Vraag 1) Sinds wanneer houden mensen honden als huisdier?

Antwoord B: Sinds 15.000 jaar

De wolf zou 15.000 jaar geleden al als huisdier zijn gehouden, mogelijk zelfs eerder. Het  veranderingsproces van wilde dieren naar huisdieren noemt men ook wel de ‘domesticatie’ van de hond.

De oude Egyptenaren hielden ook verschillende hondenrassen, bijvoorbeeld als plaagbescherming voor het jagen op muizen en ratten.

 

Vraag 2) Welk dier is meer verwant aan de hond: de Afrikaanse wilde hond of de coyote?

Antwoord B: Coyote

Als je naar de voorouders van de hond kijkt, dan is de grijze wolf het meest verwant aan onze trouwe viervoeters. Daarna komt de coyote, dan de gouden jakhals, dan de Ethiopische wolf, dan de Aziatische wilde hond en daarna pas de Afrikaanse wilde hond. 

Vraag 3) Bij welke rasgroep hoort deze hond? 

Antwoord A: Herdershonden en veedrijvers

Een border collie is een veedrijver.  Ze zijn heel goed in schapen hoeden. 
Gezelschapshonden zijn over het algemeen kleine honden, zoals maltezer, markiesje en mopshond. Deze honden zijn gefokt om gezelschap te houden en meestal niet voor een bepaalde functie zoals veedrijven of de jacht.  

Vraag 4) Wat is de snelste hond ter wereld?

Antwoord B: Greyhound

Greyhounds kunnen sneller dan 70 km/u rennen! Deze honden behoren tot de rasgroep windhonden. De snelste hond is dus de greyhound. Hierna komt de saluki, een andere windhondensoort, en op nummer 3 de Afghaanse windhond met maar liefst 60 km/u. 

 

Vraag 5) Hoe oud is de oudste hond ter wereld?

Antwoord A: 30 jaar

Volgens Guinness World Records is in februari 2023 de oudste hond ooit ontdekt in Portugal. Bobi is een Rafeiro do Alentejo van maar liefst 30 jaar en 9 maanden oud! 

 

Vraag 6) Kwispelt een hond alleen wanneer hij blij is?

Antwoord B: Nee

Een hond kan kwispelen wanneer hij blij is, maar honden kwispelen ook wanneer ze bang zijn of wanneer ze gespannen zijn. Het is dus niet altijd zo dat een hond blij is als hij kwispelt. Wil je weten of hij blij is, kijk dan ook naar de andere lichaamstaal van de hond! (Oren, ogen, bek, ander gedrag.)

 

Vraag 7) Als je hond iets van tafel steelt dan kijkt hij schuldig. Voelt hij zich dan ook schuldig?

Antwoord B: Nee

Honden kennen geen schuldgevoel. Ze kunnen schuldig lijken te kijken, maar dat is als reactie op onze boze blikken.

 

Vraag 8) Als een hond op zijn rug gaat liggen, is dat altijd omdat hij geaaid wil worden. Klopt dat?

Antwoord B: Nee

Een hond gaat ook op zijn rug liggen als hij zichzelf onderdanig en klein maakt. Hij laat dan zien dat hij geen bedreiging is voor jou. Soms wil een hond wel gekriebeld worden op zijn buik, maar kijk dan goed naar de andere lichaamstaal van de hond.

 

Vraag 9) Honden zijn kleurenblind. Klopt dat?

Antwoord B: Nee

Honden kunnen kleuren zien zoals blauw, groen en geel. Rood kunnen ze niet zien, dus ook paars of oranje niet. Honden hebben dus een ander spectrum aan kleuren dan wij als mensen.

 

Vraag 10) Een hond heeft net als mensen een eigen soort ‘vingerafdruk’, klopt dat?

Antwoord A: Ja

Elke hond heeft een eigen ‘vingerafdruk’, maar eigenlijk is dat zijn snuit! De snuit van iedere hond is anders en kan daarom gebruikt worden om jouw hond te identificeren. Maar de verschillen zijn zo klein dat het zonder microscoop lastig is het verschil te zien tussen de neus van jouw hond of die van de buren.

 

Help jij mee om oude en kwetsbare honden te beschermen?

Calvin (11 jaar) woont al sinds april 2022 in ons seniorenhuis!

Dit jaar is het aantal seniorhonden dat wij opvangen al meer dan verdubbeld, bijna verdrievoudigd. En de verwachting is dat er in 2023 nog veel vaker een beroep op ons wordt gedaan. We willen natuurlijk geen ‘nee’ zeggen tegen deze oudjes met de kans dat ze worden ingeslapen. Maar ook wij hebben te kampen met hogere kosten voor de opvang en (medische) zorg. En voor de bouw van ons unieke prikkelvrije opvangcentrum in Den Ham.

Wil je alsjeblieft donateur worden om honden als Calvin te kunnen blijven helpen? Dat kan al voor 3 euro per maand.

Ja, ik word donateur!