Doneer nu

 

Onze droom: een hondencentrum

dat een thuis biedt zonder tralies

 

Honden worden in Nederland nog veelal opgevangen zonder daarbij rekening te houden met de behoeften van de hond. Daarom realiseren wij in Overijssel een hondenopvangcentrum dat start vanuit de hond en wat hij nodig heeft. Help mee onze droom voor honden te verwezenlijken!

Ja, ik help mee

 

Dierenpension De Crull

In 2020 hebben we het in 2018 gesloten dierenpension De Crull overgenomen. Deze locatie leent zich uitstekend voor wat wij voor ogen hebben voor een geschikte hondenopvang. Naast bos en grasland kunnen de verblijven voor de honden – hun tijdelijke thuis – ruim worden opgezet.

De gebouwen op het terrein zijn helaas in slechte staat, en zijn inmiddels gevaarlijk geworden voor mens en dier. Daarom willen we ze renoveren: ze worden een echt thuis voor de honden en natuurlijk maken we ze duurzaam en milieuvriendelijk.

       

Meer foto's 

 

Hondenopvang 2.0

De afgelopen jaren zijn we als Hondenbescherming geïnspireerd geraakt door de Engelse organisatie Dogs Trust. Al jaren doen zij onderzoek naar hoe honden reageren op de manier waarop ze worden opgevangen en begeleid. In ons ontwerp voor de opvang bouwen we op hun kennis en kunde.

Voorbeeld van een pension in Nederland.

 

In de meeste asielen en pensions wordt nog gebruik gemaakt van verblijven met een betonnen of stenen vloer, een luik waardoor de hond naar een buitenruimte kan en tralies die zicht beïnvloeden en waardoor honden een beperkt leven leiden. Natuurlijk doen verzorgers en vrijwilligers wat ze kunnen voor goede zorg, maar een thuis kunnen ze honden op deze wijze niet bieden.

 

Prikkel-arm

Als u zelf wel eens in een pension of opvang bent geweest, dan weet u dat door uw bezoek of door anderen die rondlopen honden onrustig worden en aanslaan: vanuit waaksheid, angst of om aandacht te vragen. Het blaffen, de geuren, de andere prikkels en de inrichting: ze geven spanning. Te veel spanning is - net zoals dat voor mensen het geval is - niet goed voor het welzijn van honden.

Daarom verbouwen wij de hondenverblijven zo, dat ze rust bieden en normaal, natuurlijk gedrag van honden bevorderen. Zo houdt je door glas te plaatsen in plaats van tralies ongewenst geluid buiten het verblijf van de hond. Omdat bezoekers en verzorgers niet hun handen door de tralies kunnen steken, voorkomen we prikkels en ongelukken die dat tot gevolg kunnen hebben. Door het glas krijgen bezoekers een beter beeld van hoe de hond zich in ontspannen toestand zich gedraagt.

We maken de verblijven tochtvrij, behaaglijk, door te werken met vloerverwarming. In de verblijven zijn er verschillende plekken waarop de hond zich kan ontspannen, op een kussen, een mand of een kleed. Ook zal er - op basis van de behoefte van de hond - gezorgd worden voor vermaak: denk aan een knuffel, een bal, kauwspeelgoed of snuffelmat.

 

Duurzaamheid, terugwinning en natuurbevordering

In het nieuwe opvangcentrum zullen we de warmte die de honden produceren afvangen en inzetten voor het verwarmen van het hele centrum. We zullen regenwater opvangen om te hergebruiken voor het schoonmaken van verblijven of het besproeien van de snuffelweide. Via zonnepanelen willen we energie opwekken en we willen voornamelijk werken met hergebruikte of duurzame materialen.

Naast de honden zullen we ook andere dieren op ons terrein de mogelijkheid bieden om er te blijven. Bij de renovatie en het onderhoud van het terrein en het bos zorgen we ervoor dat de huidige "bewoners" hun thuis behouden op een voor hen veilige en geschikte plek. We willen het terrein en het bos stimuleren om zijn eigen weg te gaan, en zullen de natuur waar nodig een zetje geven.

 

Kunt u ons helpen om onze droom voor honden werkelijkheid te laten worden? Help ons dan! We kunnen alle hulp en steun gebruiken.

 

 

Lees ook: