Doneer nu

 

Onderzoek en wetenschap

 

Soms hoor je iemand zeggen: 'Met honden omgaan is praktijkwerk, al dat wetenschappelijk gedoe is niet nodig'. Bij de Hondenbescherming denken we daarover anders. Om twee redenen. 

Allereerst dweilen we nu nog met de kraan open. We blijven bijvoorbeeld maar honden uit huis halen waarvoor slecht gezorgd wordt. Terwijl we liever zien dat een hond nooit in een slechte situatie terecht komt. Hoe komt het dat vandaag de dag mensen nog steeds een hond verwaarlozen of mishandelen? Onderzoek geeft dat inzicht.

Het helpt dus om de kraan dicht te draaien. Het biedt nieuwe informatie over oplossingen aan de bron. Eerder onderzoek heeft bijvoorbeeld al aangetoond dat er verschillende reden zijn voor verwaarlozing/mishandeling. Toch zijn er nog veel vragen onbeantwoord.

Onderzoek helpt om vragen te beantwoorden

Onderzoek helpt om die vragen te beantwoorden. Zo willen we bijvoorbeeld graag weten hoe we de verschillende redenen voor verwaarlozing/mishandeling weg kunnen nemen. Nog voordat een dier slecht behandeld wordt. Onderzoek helpt dus om goede preventie op te zetten. Daarnaast helpt onderzoek ook om te bekijken of wat we doen zinvol genoeg is. Om bij het vergelijk te blijven van dweilen met de kraan open: als je moet dweilen, hoe doe je dat dan optimaal?

Neem bijvoorbeeld een aanpak die zwerfhonden helpt. Zo'n aanpak noemen we een interventie. Een interventie bekijk je op het resultaat: wat levert het op? Dat bepaalt of je zinvol bezig bent. Bij de zwerfhonden wordt gekeken wat er verandert als je je interventie uitvoert. Leidt wat je doet tot verbetering van de situatie voor zwerfhonden?

Dat is soms minder simpel dan je denkt. Zo kan een interventie waarbij je de honden meer voeding en gezondheid biedt, leiden tot meer nieuwe puppy's. Een betere gezondheid zorgt namelijk voor meer en eerdere vruchtbaarheid van dieren. Je zult dus ook moeten zorgen voor geboortepreventie en wel voor een bepaalde leeftijd van de honden. Die informatie verkrijg je uit onderzoek. 

Onderzoek en praktijkwerk zijn dus beide nodig om honden te helpen en om op de lange termijn voor blijvende verbeteringen te zorgen. De Hondenbescherming draagt vooral bij aan onderzoek dat nieuwe inzichten geeft over de relatie tussen mens en hond, omdat juist mensen vandaag de dag in veel samenlevingen bepalen hoe het leven van de hond is en hoe goed dat kan zijn.

 

 

Lopende onderzoeken:

 

 

Mens-hond-relatie

Rijksuniversiteit Groningen

De mens-hond-relatie kan gezond zijn, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo kunnen problemen ontstaan door bijvoorbeeld een hond aan te schaffen op basis van affectie.

Meer informatie

 

Wilt u meer weten over onderzoek of wetenschap? Neem dan contact met ons op.

 

Word donateur