Onderzoek en wetenschap

Soms hoor je iemand zeggen: 'Met honden omgaan is praktijkwerk, al dat wetenschappelijk gedoe is niet nodig'. Bij de Hondenbescherming denken we daar anders over. Onderzoek geeft inzicht en nieuwe informatie. Zo heeft eerder onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat er verschillende reden zijn voor verwaarlozing en mishandeling van honden. Toch zijn er nog veel vragen onbeantwoord.

Onderzoek helpt om vragen te beantwoorden

We willen bijvoorbeeld graag weten hoe we de verschillende redenen voor verwaarlozing en mishandeling weg kunnen nemen. Nog voordat een dier slecht behandeld wordt. Onderzoek helpt dus om goede preventie op te zetten. Daarnaast helpt onderzoek ook om te bekijken of wat we doen zinvol genoeg is. 

Neem bijvoorbeeld een aanpak die zwerfhonden helpt. Zo'n aanpak noemen we een interventie. Een interventie bekijk je op het resultaat: wat levert het op? Dat bepaalt of je zinvol bezig bent. Bij de zwerfhonden wordt gekeken wat er verandert als je je interventie uitvoert. Leidt wat je doet tot verbetering van de situatie voor zwerfhonden? Dat is soms minder simpel dan je denkt. Zo kan een interventie waarbij je de honden meer voeding en gezondheid biedt, leiden tot meer nieuwe puppy's. Een betere gezondheid zorgt namelijk voor meer en eerdere vruchtbaarheid van dieren. Je zult dus ook moeten zorgen voor geboortepreventie en wel voor een bepaalde leeftijd van de honden. Die informatie verkrijg je uit onderzoek. 

Onderzoek en praktijkwerk zijn dus beide nodig om honden te helpen en om op de lange termijn voor blijvende verbeteringen te zorgen. De Hondenbescherming draagt vooral bij aan onderzoek dat nieuwe inzichten geeft over de relatie tussen mens en hond, omdat juist mensen vandaag de dag in veel samenlevingen bepalen hoe het leven van de hond is en hoe goed dat kan zijn.

Help mee om honden te beschermen

Word donateur