Doneer nu

 

Rassen met gezondheidsproblemen: 

Weet welke hond je in huis haalt!

 

Nog altijd zijn honden met extreme uiterlijke kenmerken populair. Denk aan de kortsnuitige honden, alsook aan de zeer kleine hondjes zoals de Chihuahua. Vanuit de Koninklijke Hondenbescherming raden wij de aanschaf van deze honden veelal af. Waarom?

 

 

Ze zien er zo ontzettend schattig uit, met die kleine neuzen, gerimpelde vacht en grote ogen. Het maakt honden zoals de Engelse Buldog, de Franse Buldog, de Mopshond, Boston Terriër en de Pekingees bijzonder gewild. Waarom geeft de Koninklijke Hondenbescherming dan als advies om liever niet deze honden aan te schaffen? Ze zijn zoch hartstikke lief en schattig?

Welzijns- en gezondheidsproblemen

De reden dat wij deze rassen afraden is vanwege de grote risico’s bij deze type honden op diverse welzijns- en gezondheidsproblemen. De kans op ernstige gezondheidsproblemen bij deze honden is zo groot, dat we mensen willen behoeden voor groot verdriet, hoge rekeningen voor de dierenarts, en het allerbelangrijkste: het voorkomen van leed bij de hond.

Willen we dan dat al deze hondjes geëuthanaseerd moeten worden?

Nee, natuurlijk niet. Het zijn en blijven honden. We willen dat - als mensen voor honden kiezen met een te korte snuit - dat ze weten waar ze aan beginnen. We willen ze behoeden voor een teleurstelling en ze laten weten dat honden met bijvoorbeeld een te korte snuit waarschijnlijk vaker ziek zullen zijn, operaties nodig hebben en veel jonger dan gemiddeld allerlei kwalen krijgen.

Zorg extra goed voor ze

Onze oproep aan alle liefhebbers van deze honden is daarom: let extra goed op de gezondheid van uw hond. Ze kunnen zelf niet aangeven dat ze pijn hebben, of weinig zuurstof binnen krijgen. Daarom is een goede, betrokken houder extra belangrijk.

 

Welke gezondheidsproblemen hebben kortsnuitige rassen? De meest veel voorkomende problemen zijn onder meer:

  • Ademhalingsproblemen
  • Overgewicht
  • BOAS, obstructie van de luchtwegen
  • Oogproblemen
  • Gebitsproblemen
  • Huidproblemen
  • Oorontstekingen

 

Ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen bij honden kunnen leiden tot slaapproblemen, eetproblemen en het slecht aankunnen van inspanning en warmte. De honden kunnen vaak moeilijk met hun mond dicht slapen. Sommige honden nemen een speeltje in de bek en vallen daarmee in slaap. De honden hebben een bijgeluid bij de ademhaling, dat toeneemt of alleen aanwezig is bij inspanning.

Andere verschijnselen van ademhalingsproblemen zijn frequent braken of slijm opgeven bij inspanning. De hond slikt lucht in, dit geeft irritatie van de maag en daardoor gaat de hond frequent braken, dan wel slijm opgeven.

 

Overgewicht

Veel kortsnuitige honden hebben aanleg voor overgewicht. Als een hond te zwaar is, betekent dit dat er meer zuurstof nodig is wanneer het lichaam om meer koeling vraagt. De ademhalingsorganen zullen dus zwaarder worden belast.

 

BOAS, obstructie van de luchtwegen

Het is een scala aan oorzaken dat tot ademhalingsproblemen bij honden leidt. Dit is dan ook de reden dat er een overkoepelende naam voor is gecreeërd: BOAS (Brachycephaal Obstructive Airway Syndrome). Dit betekent dus ook dat dierenartsen naar de totale hond moeten kijken om de oorzaak te vinden bij de desbetreffende hond.

De neusopening bij een hond moet ruim voldoende zijn zodat de hond door zijn neus kan ademen. De hond moet zijn neusgaten actief open kunnen zetten. Ook de neusgang (in de schedel) is van belang. Is de neus van de hond zeer kort, dan is de kans erg groot dat er weinig of geen doorgang van lucht is door de neusgang. Daar komt bovenop dat de ademhaling via de bek dan minder gemakkelijk gaat.

De ruimte achter in de keel dient groot te zijn, want hierdoor kan de hond makkelijker ademen tijdens het eten en drinken. Juist bij kortsnuitige honden is deze ruimte soms erg beperkt. Een Engelse Buldog kan dat nog gedeeltelijk compenseren door zijn bek verder open te doen, maar een mopshond zal in de regel zijn bekje niet ver kunnen openen door de bouw van de kaak en kan de kleine ruimte dus helaas niet compenseren.
 

 

Lees ook: