Opvang: de hond staat centraal

Het nieuwe opvangcentrum voor kwetsbare en oudere honden staat in Den Ham en bestaat uit verschillende gebouwen: een hoofdgebouw met hondenverblijven, een zorgcentrum en een quarantainegebouw. Uniek aan het hondenopvangcentrum in Den Ham is de groene omgeving. Hier krijgen de honden voldoende beweging, worden zij uitgedaagd en gestimuleerd. Dit houdt ze fit, vitaal en bovenal vrolijk.

In het kort:

  • hoofdgebouw 
  • quarantainegebouw 
  • zorgcentrum
  • speelvijver 
  • snuffelweides, trainingsvelden, hondenspeeltuin

Warme en prikkelarme huiskamers

Verdeeld over drie gebouwen, komen er in totaal 32 huiskamers die aanvoelen als thuis. Er is een warme ruimte waar honden kunnen relaxen en een buitenpatio. Om stress en angst te voorkomen, worden de verblijven zo gebouwd, dat de honden elkaar niet kunnen zien en zo min mogelijk kunnen horen. De honden worden uitsluitend via de buitenruimte gehaald door onze verzorgers en vrijwilligers, zodat hun binnenruimte een veilige en prikkelarme omgeving blijft. Met deze maatregelen zorgen we ervoor dat honden zich snel thuis voelen in het opvangcentrum. De eigen, veilige en stressvrije omgeving zorgt dat de honden zichzelf zijn. Dit verhoogt de kans op herplaatsing. 

Zorgcentrum 

Wij letten goed op de gezondheid van honden. De extra aandacht en zorg zijn hard nodig, omdat de bejaarde honden eerder last hebben van ouderdomskwaaltjes en de kwetsbare honden -in de meeste gevallen- langdurig verwaarloosd zijn. In het zorgcentrum bevindt zich een dierenartsruimte en vachtverzorgingsruimte. Honden die om medische of gedragsredenen moeilijk uitgeplaatst kunnen worden, houden we voor de dierenarts graag dichtbij in één van de drie ruime verblijven/huiskamers in het zorgcentrum.

Quarantainegebouw 

Iedere hond heeft zijn eigen (medische) historie. Daarom plaatsen we nieuwe honden gedurende hun eerste dagen in een van de quarantaine ruimtes. Ze worden medisch onderzocht op eventuele besmettelijke ziektes, worden waar nodig ingeënt en ondergaan andere vormen van verzorging (zoals dat van de vacht het gebit of de nagels).  Ook is goede observatie nodig, zodat wij kunnen  beoordelen in welke huiskamer hij of zij het beste zal aarden. Op basis van de eerste observatie stellen we de zorgplan op, passend bij de hond, zijn leeftijd en historie. 

Landelijk en uitdagend buitenterrein 

Uniek is het landelijke erf en de weidse, bosrijke omgeving. Het buitenterrein bestaat uit snuffelweides, hondenspeeltuinen, trainingsvelden, een zwemvijver en bospaden. Hier stimuleren wij het natuurlijke gedrag van honden. Het buiten zijn en het trainen van honden, zorgt ervoor dat ze minder angstig zijn en helpt ze socialer te zijn. De velden worden ingericht met speelse tunnels en autobanden die opgaan in de omgeving, maar ook met losse elementen van natuurlijk materiaal die voor een training gebruikt kunnen worden, zoals houten springhekjes, boomstammetjes of pionnen.