Puppy naar huis? Niet voor zeven weken!

4 mei 2020

Een jong dier heeft zijn moeder nodig. Niet alleen voor melk, maar ook voor zorg, warmte en het aanleren van de eerste (en vaak meest cruciale!) sociale vaardigheden.

Helaas zijn er nog steeds fokkers en handelaren die onvoldoende doordrongen zijn van het belang van goede moederzorg voor een jong dier. Zij halen de puppy’s dan op vijf of zes weken ‘van de moeder af’ en verhandelen het dier, soms inclusief een lang en belastend transport. Dat is bijzonder schadelijk! Voor het moederdier, maar ook voor de puppy’s! Het schaadt hun gezondheid, welzijn en kan er voor zorgen dat normale gedragsontwikkeling niet of onvoldoende tot stand komt.

Het is bij wet verboden de moederhond en haar puppy’s te scheiden voor de leeftijd van zeven weken: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dierenwelzijn/minimum-leeftijd-weghalen-jong-bij-ouderdier.

Let dus op dat je je hond bij een betrouwbare fokker kiest! Tips vind je via FAIRPUP.nl.

Hoe voorkom je dat je een te jonge puppy koopt?

1) Weet wanneer het nest geboren is

Zorg dat je met de fokker contact hebt voordat het nestje er is. Verantwoorde fokkers zorgen dat ze eerst genoeg mogelijke puppykopers gescreend hebben, pas dan beginnen ze aan een nestje. Door betrokken te zijn vanaf het eerste begin, kun je niet alleen het prille begin van je avontuur meemaken. Zo weet je ook exact hoe oud de puppy is.

2) Check het document dat met de puppy meekomt op echtheid

Er wordt met hondenpaspoorten gefraudeerd. Je kunt checken of een paspoort echt is: https://hondenbescherming.nl/nieuws/2015/01/17/let-op-dat-je-het-juiste-dierenpaspoort-krijgt/

In het paspoort staat de geboortedatum van de hond.

3) Chip geplaatst en geregistreerd

Controleer tot slot dat je puppy een identificatiechip heeft en dat de fokker deze heeft geregistreerd bij een van de aangewezen databanken: https://www.licg.nl/chippen-en-registreren/#verplicht-chippen-en-registreren-voor-honden. Het chipnummer van je hond kan een dierenarts uitlezen en moet uiteraard overeenkomen met het chipnummer in het bijgeleverde hondenpaspoort.

Een jong dier te vroeg scheiden is verboden en zeer schadelijk voor het dier en voor jouw kansen om een leuk leven met dat dier op te bouwen. Meer lezen over het belang van een goede start voor elke hond kan hier: https://hondenbescherming.nl/nieuws/2018/04/23/onderzoek-universiteit-utrecht-de-eerste-klap-een-daalder-waard/.

Terug naar nieuwsoverzicht