Vraag naar pups is door Corona enorm toegenomen

15 april 2020

‘Voorkom dat uw troostpuppy een teleurstelling wordt’

De vraag naar honden is sinds we als Nederland in de ban zijn van het Corona-virus sterk toegenomen. Dat constateert de Koninklijke Hondenbescherming. Door de intelligente lockdown hunkeren mensen naar gezelschap en maakt het mooie weer dat we naar buiten willen. Nu aan een hond beginnen, lijkt dus logisch: we zijn veel thuis en de hond als excuus om naar buiten te gaan, geeft geen scheve gezichten.

Dierenasielen gaven eerder al aan dat aanzienlijk meer mensen zich bij hen melden met het verzoek een hond te adopteren. Ook de overkoepelende organisatie van fokkers van stamboomhonden, de Raad van Beheer op Kynologisch gebied, ziet de afgelopen weken een sterke stijging in het bezoek aan haar website.

Rony Doedijns, directeur Raad van Beheer: ‘De vraag naar pups is enorm en duidelijk veel meer dan normaal in deze periode. Terwijl we bij de verantwoorde en zorgvuldige fokker juist merken dat er meer terughoudendheid is om een nestje te fokken. Er is dus extra vraag en vanuit ons minder aanbod van zorgvuldige gefokte en gesocialiseerde pups.’

Mensen zoeken meer naar puppy’s en klikken ook vaker door naar het hondenras van hun keuze. Bij rasverenigingen draaien de informatiepunten voor puppy’s overuren. Sommige fokkers worden platgebeld.

Sandra Mur, fokker van Beagles en eigenaar van hondenschool Dogtalk: ‘Ik maak me zorgen om de puppy-explosie die er in binnen- en buitenland lijkt te gaan komen. Wij zijn Beagle-fokker, fokken eens in de anderhalf à twee jaar met hart en hoofd een nestje. Dat staat ook op onze website. Normaal krijgen we een of twee aanvragen per maand. De afgelopen week dagelijks, gisteren alleen al zelfs zes!’

De Nederlander heeft kennelijk ‘behoefte aan een hond’. Dat is niet vreemd, omdat mensen en honden al eeuwen elkaars kameraden zijn. Juist in lastige tijden kan een hond mensen veel bieden. Maar is het ook op de langere termijn verstandig om een hond in huis te halen?

De Koninklijke Hondenbescherming roept mensen op om juist in deze tijd extra goed over de keuze na te denken. Een hond brengt namelijk niet alleen veel, hij vraagt (en verdient!) ook veel. Daarom biedt de organisatie verschillende mogelijkheden om mensen te helpen een juiste keuze te maken. Een keuze die in het belang is van zowel het dier als de potentiele hondenbezitter zelf.

Kies met je verstand, niet met je hart

Honden kiezen we vaak met ons hart. We vallen simpelweg voor een aandoenlijke snoet. Toch is het zaak je verstand erbij te houden. Kun je een hond bieden wat hij nodig heeft, vijftien jaar lang? Bedenk bijvoorbeeld dat een hond gedurende die vijftien jaar tot wel vijftienduizend euro kan kosten, dat een hond op een dag (na aanleren) niet langer dan vijf uur alleen wil zijn en dat een hond niet gehoorzaam wordt geboren.

Kies verantwoord

Heb je nagedacht over óf een hond bij je leven past en welke dan? Dan is het zaak een vertrouwde aanbieder te kiezen. Een verantwoorde fokker heeft niet zomaar een puppy ‘op voorraad’. Kan iemand je snel aan een puppy helpen, dan is de kans groot dat je een kat in de zak koopt. Bovendien steun je met zo’n aankoop ook dierenleed: de moederhonden en puppy’s die jij niet kiest lijden, soms een hondenleven lang. Denk ook aan de diverse herplaatsingskanalen en…heb geduld, hoe lastig ook (juist nu).

Voorbereid op leven na de intelligente lockdown

Tot slot, wees voorbereid op een leven na de huidige intelligente lockdown. Nu is iedereen nog veel thuis, maar wat als we dadelijk weer aan het werk, naar school, studie of sport zijn? Is er dan nog genoeg tijd voor de hond? Nu kiezen voor een hond kan een goed idee zijn. Maar kies niet alleen met je hart, kies vooral ook met je hoofd. Heb je niet eerder nagedacht over een hond of juist eerder besloten dat het (nog) geen juiste keuze was om aan een hond te beginnen, dat is dat het nu waarschijnlijk ook niet.

Voorkom dat een troostpuppy een teleurstelling wordt, met alle gevolgen voor mens en dier.

Meer weten/lezen:

Over aanschaf: www.eenhondvoormij.nl & www.fairpup.nl

Over herplaatsingshonden: http://handboek.hondenbescherming.nl

Over hondenrassen: www.houdenvanhonden.nl

Terug naar nieuwsoverzicht