Nieuwe directeur Koninklijke Hondenbescherming

30 januari 2020

De Koninklijke Hondenbescherming heeft een nieuwe directeur: Daphne Groenendijk. Zij neemt de functie over van Ineke van Herwijnen, die de afgelopen 11 jaar het gezicht en de stem was van de welzijnsorganisatie voor honden.

De Koninklijke Hondenbescherming werd in 1912 opgericht als Anti Trekhonden Bond en kent een lange historie van inzet voor het welzijn van honden en voor verantwoord hondenbezit. De organisatie is een expert als het gaat om hondenbeleid, het opvoeden van honden en ze herplaatsen.

Eigen opvang

Eind 2020 zal de Hondenbescherming een eigen opvanglocatie openen voor oudere honden, honden die bijvoorbeeld door het overlijden van hun baasje tijdelijk opgevangen moeten worden. “We willen hen in een huiskameromgeving opvangen, om de overgang van hun huis naar de opvang zo comfortabel mogelijk te maken,” vertelt Groenendijk.

Verder is het plan om hondenliefhebbers te gaan oproepen om honden die het moeilijk hebben te steunen. “Denk aan honden die door omstandigheden moeilijk herplaatsbaar zijn. Zij verdienen ook een fijne opvangplek waar ze aandacht, uitdaging en beweging krijgen.”

Belangrijke plaats

Groenendijk werkte eerder voor de organisaties UNICEF, War Child, Stichting Vluchteling en UNHCR. “Na jarenlang te hebben gewerkt voor kwetsbare mensen, draag ik nu graag bij aan een goede verbinding tussen honden en mensen. De hond heeft een belangrijke plaats in onze maatschappij. Hij zorgt dat mensen minder eenzaam zijn, in beweging komen, sociale contacten opdoen en zware periodes een plek geven."

Als ‘werkhond’ helpt hij mensen met een beperking, de politie bij opsporing en kinderen bij leeruitdagingen. Voor Groenendijk is de stap daarom klein: van haar inzet voor kwetsbare mensen naar de bescherming van de hond die de mens krachtiger in het leven laat staan.

Mens-hond relatie

Voormalig directeur Van Herwijnen zal later dit jaar promoveren op de mens-hond relatie. Zij vervult momenteel een adviserende rol voor de organisatie, welke aan een nieuwe toekomstinrichting werkt. Van Herwijnen is blij met de aantrekking van Groenendijk: “Deze mooie stap op de toekomstroute van de Hondenbescherming biedt de organisatie verdere professionaliseringskansen. Groenendijk verbindt goede doelenwerk voor mens en hond, door haar jarenlange ervaring in humanitaire organisaties en we kijken uit naar veel nieuw goed werk voor de honden.”

Terug naar nieuwsoverzicht