Aankondiging seminar 'liefde of lijden...'

11 april 2019

Liefde of lijden?
Het extreme uiterlijk bij de hond

Woensdag 4 september 10.00-16.00

Al langere tijd is bekend dat extreem korte poten, een extreem platte snuit, of een extreem gerimpelde huid, extreem veel leed kunnen veroorzaken bij honden… en hun houders. Toch kiezen veel mensen, soms keer op keer, voor een hond met een extreem uiterlijk. Hoe komt dat? En hoe kun je als beleidsmaker, diergeneeskundige, fokker, gedragsdeskundige slimmer acteren om nu eindelijk de hond meer lucht en (bewegings)ruimte te geven?
Dit seminar belicht de psychische aspecten van extreme keuzes en geeft meer inzicht in de mens achter de hond en diens zorgdrift en keuzepatronen.

Zorgdrift en identificatie

De mens houdt van zorgen. De mens identificeert zich om bij een groep te horen, of juist om op te vallen. Beïnvloedt dat keuzes voor een bepaald hondtype of ras? En kunnen we als professional daarmee meer of anders rekening houden, om van extreme keuzes en extreem leed vandaan te komen?

Hoofdspreker is de Deense professor Peter Sandøe

Met zijn vakgroep van de University of Copenhagen en medeauteurs van Texas A&M University en University of Glasgow publiceerde hij onder andere het PlosONE-artikel ‘Why do people buy dogs with extreme conformation and inherited disease?’. Tijdens het seminar geeft Sandøe uitleg over de keuzes voor honden en licht hij de uitkomsten van zijn onderzoek toe.

Andere sprekers: Marjan van Hagen, Universiteit Utrecht deelt inhoud van het rapport ‘Fokken met kortsnuitige honden’. Esther Bouma, Rijksuniversiteit Groningen, geeft inzicht in waarom er vraag is naar honden met een extreem uiterlijk. Pieter Oliehoek van DogsGlobal licht toe hoe we terug kunnen naar honden met een gezond uiterlijk.

Datum: woensdag 4 september. Inloop vanaf 9.15, start 10.00, einde 16.00.
Locatie: regio Utrecht

Aanmelden? Vroege aanmelders schrijven zich tot 15 mei in voor 40 euro + 8,40 BTW (€48,40). Na 15 mei zijn de kosten 47,50 euro + 9,98 BTW (€57,48) en inschrijven kan tot 15 juli! Wij zorgen voor de lunch. Mail uw naam, organisatie en evt. dieetwensen naar info@hondenbescherming.nl. U ontvangt van ons dan zo snel mogelijk een factuur. U bent verzekerd van een plek zodra uw betaling in goede orde is ontvangen. U ontvangt dan ook een bevestiging van deelname.

Programma seminar 'Liefde of lijden...' (547,6 KB)

Terug naar nieuwsoverzicht