Fokker moet gedragstherapie voor hond vergoeden

13 februari 2019

De fokker van teckel ‘Tekk’ moet aan de eigenaar de kosten van de gedragstherapeut vergoeden. Dit oordeelt de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland. In zekere zin een unieke uitspraak omdat niet eerder in een juridische procedure een dergelijke schadevergoeding is toegekend. De koper vordert onder meer vergoeding van de therapiekosten, omdat de gekochte hond vanaf het eerste moment erg angstig is, slecht reageert op onbekenden en hij uit angst blaft.

De vordering hiertoe dient de koper in na het zien van het televisieprogramma ‘Opgelicht’. In dit programma komt naar voren dat de fokker diverse wetgeving op het gebied van dierenwelzijn heeft overtreden en dat de aanwezige honden sterk zijn verwaarloosd, uitdrogingsverschijnselen hebben, niet zijn geregistreerd en geen papieren hebben. Kortom heel wat misstanden, die ingrijpen door de handhavingsinstantie NVWA (= de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) noodzakelijk maakt. De koper is door het zien van de reportage erachter gekomen dat er een verband moet zijn tussen de gedragsproblemen van Tekk en de omstandigheden waaronder hij is gefokt.

Uit het rapport van de ingeschakelde gedragstherapeut blijkt dat Tekk een hond is die onzeker en angstig is en ongewenst gedrag vertoont naar mensen en naar andere honden.

Het verweer van de fokker dat dit gedrag is gelegen in de hond zelf door een erfelijke aandoening of door een ‘fout’ bij de (voor)ouders, vindt bij de rechter geen gehoor. Als dat zo zou zijn dan was de dierenarts of de gedragstherapeut dit vermoedelijk wel opgevallen. Bovendien leidt de therapeutische aanpak tot verbetering, hetgeen ook pleit tegen een erfelijke aanleg.

Het is dus wel zeer aannemelijk dat het ongewenste gedrag van Tekk zijn basis vindt in de eerste levensweken. De eerste periode van een hondenleven is belangrijk voor de socialisatie en dat een gebrekkige socialisatie van een hond invloed kan hebben op het gedrag. Gezien de erbarmelijke levensomstandigheden van de honden die door het tv programma aan het licht zijn gekomen, is er zeer veel twijfel of deze eerste periode goed is verlopen.

Hieruit trekt de kantonrechter de conclusie dat de gedragsproblemen van Tekk het gevolg zijn van de zeer slechte levensomstandigheden van Tekk gedurende de eerste weken van zijn leven. De kantonrechter ziet daarom voldoende grond om de kosten van de gedragstherapeut ter hoogte van € 160,- door de fokker te laten vergoeden.

Klik hier voor meer informatie en voor de volledige uitspraak.

Terug naar nieuwsoverzicht