Grijs? Wees extra trainingswijs!

19 november 2018

Net als bij de mens, helpt cognitieve training, oftewel hersenwerk, de oudere hond bij het geestelijk fit blijven. Recent onderzoek van Chapagain en collega’s (2017: Aging of attentiveness in Border Collies and other pet dog breeds: the protective benefits of lifelong training), bevestigt wat velen van ons vermoeden: training houdt je in vorm, ook geestelijk.

Het onderzoek werd gedaan met 110 honden van divers pluimage en 75 Border Collies. Alle honden doorliepen twee testen. Daarnaast vulden hun baasjes een vragenlijst in. Daarin gaven zij bijvoorbeeld aan hoeveel/lang met hun hond cursus gevolg was. De eerste test met de honden keek naar de aandacht spanne van de hond. Werd de aandacht van de hond gevangen door 1) een onbekende persoon en 2) een speeltje? Hoe lang hield deze zogenaamde ‘prikkel’ de aandacht van de hond vast?

De tweede test keek naar vermogen tot selectieve aandacht. Hoe goed kon de hond zijn aandacht verwisselen tussen beloningsvoer en een trainer, tijdens een trainingssessie? De uitkomsten werden vergeleken voor honden van 6-8 jaar, 8-10 jaar en ouder dan 10 jaar. Daarbij werd ook onderscheid gemaakt tussen honden met geriatrische verschijnselen en zonder. Wat bleek? Over het algemeen reageerden oudere honden langzamer in de testen, en geriatrische honden nog langzamer. Ras of type van de hond maakte geen verschil in het onderzoek. Echter, er werd wel een verschil gevonden voor honden die lang met hun baasje hadden getraind. Bij deze honden was - ook bij veroudering - de selectieve aandacht tijdens de trainingssituatie onverminderd goed. Op basis daarvan concluderen de onderzoekers dat levenslang trainen, geestelijke verouderingseffecten tegengaat.

Training lijkt het vermogen te vergroten in de oudere hond om de concentratie vast te houden. Blijf dus lekker samen bezig! Zeker ook met de oudere hond, die vaak extra afhankelijk is van zijn baas en minder gericht is op zijn omgeving of lange wandelingen.

Link naar het onderzoek: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2017.00100/full

Terug naar nieuwsoverzicht