Emotie notie voorkomt malafide puppyleed

19 november 2018

Recent onderzoek uit Ierland laat zien dat bijna de helft van de pupkopers aldaar niet checkt of de pup die ze kopen uit de malafide hondenhandel komt. (DogsTrust: ‘How is that Doggie in the Window?’ - https://www.dogstrust.ie/whats-happening/news/how-is-that-doggie-in-the-window).

Je wilt geen pup uit de malafide handel, maar toch ‘overkomt’ het velen

Juist pups uit deze handel, worden geboren in erbarmelijke omstandigheden, gaan jong op veel te zware reizen het verkoopkanaal in. Hun ouders achterlatend in donkere kooien en schuren. Hoewel de meerderheid (driekwart) van de pupkopers aangeeft, de hond niet van een dergelijk kanaal te willen betrekken, doen weinigen iets om het te voorkomen. Een op de vijf krijgt zijn hond zelfs thuis afgeleverd of op een locatie overhandigd, zoals in een park. Hoewel in Nederland verschillen zijn te duiden, ten opzichte van de situatie in Ierland, worden ook hier veel pups aangeschaft zonder dat de herkomst duidelijk is.

Internet biedt immers niet alleen gemak als je een hond wilt kopen, maar vooral ook veel mogelijkheden om als verkoper zaken te verhullen. Zo wordt steeds vaker gerapporteerd dat grote fokkers via tussenverkopers pups aan de man brengen. De pups liggen dan op het moment van verkoop met één of twee nestjes in een flatje in een woonwijk, terwijl ze enkele dagen daarvoor nog verbleven in een met honden volgepakte schuur, al dan niet in Oost-Europa.

Kat in de zak: ziek en angstig

Niet alleen de honden lijden hieronder. Ook de nieuwbakken baas blijkt, soms al na enkele dagen een kat in de zak gekocht te hebben. Wetenschappelijk onderzoek van Wauthier en collega’s dat dit jaar gepubliceerd werd, duidt gezondheids- en gedragsproblemen bij honden uit de malafide handel (‘Using the mini C-BARQ to investigate the effects of puppy farming on dog behaviour’). Hoewel binnen het onderzoek een minderheid van de 2.026 deelnemers aangaf zijn hond van een grootschalige fokker betrokken te hebben (123) en 201 mensen onzeker waren over de herkomst, waren er duidelijk meer gezondheidsissues bij de pups uit de grootschalige fok. Gedragsmatig was bij deze honden 60-90% meer kans op bijvoorbeeld agressie, angst en verlatingsproblematiek.

Kleine gezelschapshonden en terriërs lopen meer risico

Opvallende uitkomst uit dit onderzoek was verder dat sommige hondentypen meer uit de grootschalige handel betrokken lijken te worden, dan andere. Kleine gezelschapshondjes en terriërs liepen het meeste risico, naast kruisingen.

Ander onderzoek, van Sandøe en collega’s, uit 2017 (‘Why do people buy dogs with potential welfare problems related to extreme conformation and inherited disease? A representative study of Danish owners of four small dog breeds’), duidt er op dat bepaalde hondentypen meer aantrekkingskracht hebben op mensen die vanuit zorgbehoefte een hond aanschaffen. Mogelijk daardoor, letten zij minder op gezondheid van een pup die ze kopen en worden ze meer geleid door emotie. Die emotie, kan hen ook drijven tot het ‘redden’ van een pup die zij in erbarmelijke omstandigheden treffen. Met de beste intenties, betalen zij zo voor dierenleed en houden ze onbedoeld grootschalige of zelfs malafide fok in stand.

Emotie notie kan leed voorkomen

Meer aandacht voor de rol die menselijke emotie speelt bij de aanschaf van een hond, kan voorlichting maken tot een effectievere preventieve tool. Vandaag de dag, richt deze voorlichting zich nog te veel op kennis. Weten dat een pup alleen aangeschaft moet worden als de fokker aan voorwaarden voldoet (zie bijvoorbeeld http://fairpup.nl/fairpup-check/) is één. Je emoties opzij zetten als je voor een schattige – en mogelijk zielige – pup staat, is twee. Emotie notie. Het voorkomt malafide puppyleed.

Terug naar nieuwsoverzicht