Hoog-risico honden: overheid op de weg van informatievergaring en preventie!

12 november 2018

Informatievergaring middels onderzoek en registratie. Preventie door bouwen aan kennis en kunde. Dat zijn de kernpunten uit de Kamerbriefvan 9 november 2018 over hoog-risico honden.

DNA-databank

Daarnaast geeft de minister aan de effectiviteit van een DNA-databank te onderzoeken. Een DNA-database voor honden is een belangrijke stap voorwaarts. Een chip is omkatbaar en verwijderbaar. DNA is dat niet en een DNA-database biedt meerdere voordelen. Het maakt genenonderzoek naar agressiviteit mogelijk, kan in criminele onderzoeken mogelijkheden bieden om criminele netwerken inzichtelijk te maken door (bloed)lijnen van honden te herleiden en kan het (dier)forensisch onderzoek mogelijk maken en vergemakkelijken.

Informatievergaring

Het ministerie ziet het belang in van zowel onderzoek als registratie. Onderzoek naar genetische profilering van hoog-risicovolle kenmerken is de basis voor het terugdringen ervan. Registratie van bijtincidenten op uniforme wijze, maakt het mogelijk om landelijke gegevens aan elkaar te knopen en hieruit meer context- en situatiegegevens te destilleren.

Preventie

Bij ernstige problematiek zoals van bijtincidenten is het voorkomen ervan des te belangrijker. De minister haalt dit in haar brief ook extra naar voren. Een pre-aanschaf cursus, zoals www.eenhondvoormij.nl kan een toekomstig hondenhouder de handvatten bieden om doordacht aan een hond te beginnen. Het is nog even wachten op de uitkomsten van onderzoek naar ‘leerdoelen’ voor de hondenhouder die zullen worden opgenomen in de beleidsregels van het Besluit houders van dieren. In de sector zit men ondertussen niet stil. Zo hebben de aanbieders van kynologisch instructeursopleidingen zich verenigd in een Commissie verantwoord houderschap. Het betrekken van deze Commissie bij de vervolgstappen slaat een brug tussen onderzoek en praktijk.

De Koninklijke Hondenbescherming is blij dat de overheid informatievergaring en preventie door kennis/kundevergroting prioriteit geeft en zal zelf later dit jaar op dit gebied ondersteunende lanceringen doen.

Terug naar nieuwsoverzicht