Knallende teleurstelling

8 juni 2018

De Koninklijke Hondenbescherming steunt de Nederlandse Politiebond in haar verontwaardiging over het kabinetsbesluit: geen algeheel vuurwerkverbod.

De ernstige ongelukken, verminkte ledematen, onherstelbare oogschade, 500 gewonde burgers waarvan gemiddeld jaarlijks 1 dode en 13 miljoen euro schade zouden op zichzelf voldoende reden moeten zijn een algeheel vuurwerkverbod in te stellen. Maar er is meer. Het advies van het CCV (Centrum voor Criminaliteitsbestrijding en Veiligheid) loog er niet om, ook zij verwijst in haar rapport snoeihard op de grote maatschappelijke gevolgen van het toestaan van consumentenvuurwerk. Deze aanhoudende geluiden vanuit de medische wereld en hulpverleners dat een algeheel vuurwerkverbod een heleboel zorg en leed zal schelen, wordt niet gehoord.

Het blijft consumenten toegestaan op Oudjaarsavond tussen 1800 en 0200 u sier- en knalvuurwerk in alle soorten en maten af te steken. Het kabinet legt daarmee het advies van het CCV, naast zich neer. 

De Nederlandse Politiebond staat niet alleen in haar woede en teleurstelling over dit op handen zijnde besluit. Het Oogheelkundig genootschap, burgemeesters, brandweer- en ambulancepersoneel, zij voelen zich niet gehoord door de politiek. Deze partijen pleiten al jaren voor een algeheel vuurwerkverbod voor consumenten. Oud & Nieuw is geen feest, vooral niet voor hulpverleners. 

De Koninklijke Hondenbescherming steunt de partijen die voor een vuurwerkverbod pleiten. Eind december liggen vele honden ellendig bibberend in de verste hoek van de kamer of rukken zich los van de lijn en zijn uren zoek of erger, worden aangereden, nadat zij schrikken van een knal. Ook begint eind december de jaarlijkse grote uittocht van hondenliefhebbers met hun dier, op weg naar vuurwerkvrije vakantieadressen. Zij worden gedwongen hun Oud & Nieuw elders door te maken vanwege het vuurwerkterreur.

Helaas blijkt de overheid haar hoofd te laten hangen richting de vuurwerklobby, daarmee vele duizenden Nederlanders, beroepsmatig zowel als privé in de kou te laten staan.

Terug naar nieuwsoverzicht