Extreme keuzen? Extreem uiterlijk heeft extreme gevolgen

20 maart 2018

Waarom kiezen mensen voor een hond met een extreem uiterlijk? Een korte snuit, veel te veel rimpels, oren tot op de grond...dat is voor de hond helemaal niet fijn! Toch kiezen veel mensen nog steeds voor zo'n extreme vorm als ze een hond kiezen.

Waarom? Eerder schreef Doggo.nl hierover een informatief artikel (http://www.doggo.nl/artikelen/honden-en-wij/whatsappen-tijdens-rijden-en-franse-bulldogs/) en wij waren benieuwd welke reden jullie aanwijzen. Waarom? Omdat er momenteel nog weinig informatie beschikbaar is over alle processen die bijdragen tot extreme keuzes (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5325474/). Terwijl die informatie wel nodig is om extreme kenmerken van honden terug te dringen.

Wij zijn dus erg blij dat jullie deelnamen aan de korte enquête via Mentimeter.com! Dank!

De uitkomst ziet er als volgt uit:

Mogelijke oorzaken van extreme uiterlijke keuzen die worden aangewezen, op een rij.

Opvallen en jezelf onderscheiden

Met woorden als ‘praalzucht’, ‘aandacht’, ‘exclusief’, ‘anders’, ‘excentriek’ duiden jullie dat een hond met extreme kenmerken diens eigenaar helpt om op te vallen in onze volle samenleving. Jezelf onderscheiden van anderen kan een menselijke behoefte zijn en een hond met een opvallend uiterlijk kan daarbij helpen.

Mode en na-apen

‘Ergens bij willen horen’, ‘mode’, ‘trends’, ‘populariteit’ worden ook door jullie aangegeven. Dit lijkt tegenstrijdig met het hierboven genoemde. Hier zien we dat we nog te weinig weten over de processen achter hondenaanschafkeuzen. Wil de ene persoon juist ‘meedoen’ en de ander ‘zich onderscheiden’? Of gaan deze processen samen? In een recente BBC-documentaire lijkt het erop dat de populariteit van de Engelse Bulldog rijzend is (https://www.youtube.com/watch?v=GXKEO7QXpyw&t=183s) en in Nederland hoor je steeds meer over Mopshondjes. Wat drijft een dergelijke ‘hondse mode trend’?

Identificatie

En dan is er nog het aspect van ‘vereenzelviging’ en ‘identificatie’. In welke mate speelt het dat iemand zich identificeert met een bepaald type hond en diens uiterlijk? Wat brengt dat en zijn die gevoelens te beïnvloeden om een ondoordachte aanschaf te kenteren?

Zorgdrift

Over gevoelens gesproken – wat is de invloed van zorgdrift? Veel genoemd in de Mentimeter.com enquête zijn woorden die te maken hebben met deze behoefte van de mens om te zorgen voor een ander. Op zich een positief vermogen natuurlijk! Maar wat als zorgbehoefte uit de bocht vliegt? Het ‘schattige’, ‘puppy-achtige’ uiterlijk met een groot (voor)hoofd, bol koppie, grote ogen kan voor veel honden pijn en hinder geven.

Onwetendheid

Misschien wel de makkelijkste om aan te pakken is onwetendheid, die ook nog veel wordt genoemd, net als het vergelijkbare ‘naïef’ en ‘onnadenkend’. Helaas wordt in deze categorie ook ‘ongeïnteresseerd’ genoemd en dan wordt het al uitdagender… want hoe bereiken we minder geïnteresseerde mensen voordat ze een hond aanschaffen op verkeerde gronden?

Wel een goede match?

We sluiten af met het naar voren halen van nog een belangrijk genoemd aspect: het feit dat veel honden met een extreem uiterlijk minder beweging nodig hebben. Een spijker op een lastige kop. Immers veel mensen vinden het juist plezierig om een hond als kameraad te hebben, maar niet te veel te hoeven wandelen en bewegen met hun maatje. En laat nu juist veel honden met een extreem uiterlijk een fijn karakter hebben en weinig beweging. Dan is de hond dus juist wel een goede match met zijn houder, maar helaas…wel ten koste van hoe het dier zich voelt. Bewegingsarmoede komt bij deze honden immers vaak voort uit pijn, hinder en ademhalingsmoeilijkheden. Iets wat je juist je kameraad niet gunt.

Hoe verder?

Alleen kennis verstrekken over extreme uiterlijkheden bij honden, zoals via de Gezonde hond App (https://itunes.apple.com/us/app/gezonde-hond/id633485623?ls=1&mt=8) lijkt niet genoeg om honden van extremen af te helpen. Op naar slimme manieren om emoties en denk- en besluitprocessen te beïnvloeden!

Meer lezen?

http://www.doggo.nl/artikelen/honden-en-wij/whatsappen-tijdens-rijden-en-franse-bulldogs/

https://www.linkedin.com/pulse/gewoon-goed-gebouwde-honden-ir-ineke-r-van-herwijnen/

https://www.linkedin.com/pulse/homo-sapiens-saai-ens-wanneer-wordt-saai-nou-eens-van-herwijnen/

https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/67/Q%26A_HB_Erfelijke%20gebreken_2.pdf

https://www.linkedin.com/pulse/het-een-mooie-klotehond-ir-ineke-r-van-herwijnen/

Terug naar nieuwsoverzicht