Alleen maar spelen

30 juli 2017

Soms komen vele jaren danservaring nog steeds van pas. Zoals op dit moment in een stormachtig bos. Terwijl ik een streetdance move naar links maak richting een forse Labrador reu, gevolgd door een Afrikaanse dans-move naar rechts om de Ridgeback te blokken en afsluit met een klassieke ballroom draai naar voren om twee Beardeds op afstand te houden, toon ik een brede showglimlach naar de begeleider van de honden.

De showglimlach mag echter niet baten: ‘Je maakt je honden bang!’, blaft zij nors boven het geluid van de wind uit. Ik houd me in. En vast aan dé regel als je op het podium staat: keep smiling. Ik laat de lach niet van mijn gezicht afwaaien. Terwijl ik nog wat extra ruimte creëer voor de twee oude en gammele hondjes die tussen mijn benen geduldig staan te wachten tot ik dit heb afgehandeld. Het wordt een breakdance move richting de drie Jack Russells die de set honden complementeren die bij de norse dame horen. Zij kijkt nog steeds boos mijn kant op. Mijn performance wordt niet gewaardeerd. Ik besluit wat uitleg in de strijd te gooien: ‘Sorry mevrouw’ – de showglimlach zit vastgevroren op mijn gezicht – ‘maar deze honden hebben een kapotte rug, versleten poten en pijn’. Helaas. Performance noch woorden raken doel. ‘Nou, deze honden willen anders alleen maar spelen hoor!’, bromt ze. Even dreigt mijn showglimlach een pijnlijke grimas te worden.

Gelukkig is haar clubje honden wel onder de indruk van mijn act. Of in het geheel niet geboeid. Dat zou ook kunnen. Ze richten zich in elk geval nu, ‘spelend’, op elkaar. Grauwend, snauwend en in elkaar beukend verdwijnen er twee met starre lijven de verte in. Twee andere vliegen door de struiken achter een Bearded aan die met de staart tussen zijn benen probeert weg te komen.

Spelen?! Wie? Waar? vraag ik me af… terwijl ik de kans grijp om via de achterdeur uit de spotlights te verdwijnen. Ik roep nog een ‘Dag hoor!’ achterom, omdat een ‘tot weerziens’ niet ten goede zal komen van de twee kleine honden die opgelucht achter me aan dansen in de wind.

Meer lezen over spelen kan in dit artikel: Hoe zit het met spel?

Terug naar nieuwsoverzicht