Hondenhitteplan in herhaling

19 juni 2017

Het is warm! Voor veel honden absoluut geen pretje en in sommige situaties zelfs ronduit gevaarlijk. Op deze site waren al eerder tips te vinden.

Wij zijn blij dat zo veel mensen waarschuwen voor de gevaren van warm weer voor honden. Dat dit nog steeds nodig is, blijkt helaas uit de berichtgeving in de media.

Vanwege de warmte deze dagen nog een keer de belangrijkste tips op een rij:

Auto taboe

Laat uw hond niet in de auto achter, ook niet voor heel even of als deze in de schaduw lijkt te staan. Elk jaar overlijden er weer honden doordat ze oververhit raken. Een afschuwelijke dood voor een hond! Een auto kan binnen enkele minuten in een oven veranderen. Neem hiermee geen enkel risico.

Vroeg op pad

Wandel in de vroege ochtend, liefst op koele, zachte ondergrond, zoals in het bos. Bedenk dat wegdek, ook ‘s avonds laat nog lang warmte vasthoudt. Een hond verliest zijn warmte door te hijgen en via zijn voetzolen. Dat is veel minder effectief dan zweten bij mensen. Zij hebben het dus eerder te warm en raken eerder oververhit. Warm wegdek voorkomt ook nog eens het verlies van warmte via de poten. Daarnaast kunnen de voetzooltjes pijnlijk beschadigd raken bij lopen op warme wegen.

Fiets thuis laten

Fiets niet met de hond in de warmte. Als een hond draaft of rent, maakt zijn lichaam warmte aan. Die warmte kan hij er met dit warme weer niet bij hebben. Hij kan zichzelf dan niet meer koelen. Als mens voelen we een fris briesje op de fiets, maar de hond heeft het echt binnen een paar minuten gevaarlijk warm!

Voorzichtig met de kwetsbare hond

Kortsnuitige honden, oudere honden, herstellende honden. Ze lopen allemaal extra risico op oververhitting. Gun ze voldoende rust en schaduw. Schaduw is uiteraard voor elke hond belangrijk. Net als voldoende vers drinkwater. Voorkom dat de hond in een keer een heleboel water drinkt. Het beste is steeds kleine beetjes water.

Terug naar nieuwsoverzicht