Op weg naar een opgevoede hond

9 mei 2017

Waarom zou je je hond moeten ‘opvoeden’ en wat houdt dat in?

Een hond moet worden opgevoed, geen enkele hond wordt braaf geboren. Een pup ontwikkelt zich razendsnel van jonge hond naar volwassen dier. Elke fase heeft zijn eigen aandachtspunten. Het is daarom goed om direct op cursus te gaan als je je hond in huis hebt. Op een puppycursus kom je in contact met eigenaren van pups in dezelfde leeftijdsfase met herkenbare verhalen. De instructeur van de hondenschool of -vereniging (hierna: hondenschool) zal je handvatten geven voor de omgang met je hond. In dit artikel kun je meer lezen over de keuze voor een hondenschool.

Neem de tijd voor het kiezen van je cursus

Er is veel verschil in kwaliteit tussen hondenscholen. Neem daarom de tijd om je school zorgvuldig te kiezen. Kijk en vergelijk er minimaal twee (zonder de hond) om te bezien of de instructeurs en hun stijl je aanspreken. Hoe vergelijk je hondenscholen en wat zijn je minimale eisen?

1. Instructeurs op de school/vereniging hebben een diploma van een van de volgende organisaties (alfabetisch gerangschikt): Dierenbescherming, DogVision, Gaus, HACR, Kynotrain, O&O, PTC+ Barneveld (AERES), Tinley (ABA). Bovendien scholen de instructeurs zich op aantoonbare wijze regelmatig bij. Instructeurs kunnen zich laten toetsen door APDT-BENECKI-Raad van Beheer en SPPD. De belangenvereniging voor instructeurs is O&O.

2. Lessen/cursussen worden gegeven in groepen van maximaal acht cursisten.

3. Er is rust op het veld. (Geen overmatig geblaf, geen geschreeuw van mensen.)

4. Er wordt op een vriendelijke manier met cursisten omgegaan. Een kijkje nemen wordt aangemoedigd.

5. Er wordt niet met slipkettingen, elektronische halsbanden of prikbanden gewerkt.

6. Oefeningen worden op een positieve manier aan de honden aangeleerd. Dit betekent dat zij stap voor stap gewenst gedrag aangeleerd krijgen en beloond worden (bijvoorbeeld met spel, voer, aandacht) als zij stappen in de goede richting zetten. Uiteraard mag/moet er ook aandacht zijn voor begrenzing en het ombuigen van ongewenst gedrag. Harde fysieke methoden horen echter niet bij standaard opvoeding van een hond.

7. Honden op het veld ogen overwegend ontspannen. Er zijn weinig tot geen honden die hun staart (veel) lager dan rughoogte hebben wanneer ze met hun eigenaar aan het werk zijn.

8.  Er is naast praktijk, aandacht voor theorie over honden, hoe honden leren, hondengedrag, etc. 

De voordelen van een goed opgevoede hond

In Nederland vragen we nogal wat van een hond. Je hond mag je schoenen niet gebruiken als speelgoed, mag niet aan de stoelpoot knagen en hij mag niet binnen plassen. We willen dat hij mee in de auto kan, mee een restaurant in, mee op visite bij oma. We willen dat hij rustig is in de winkelstraat, vriendelijk tegen vreemde mensen en dat hij niet van ze schrikt als ze hem plotseling over zijn kop aaien. We willen dat hij niet aan de riem trekt en dat hij eten rustig aanneemt, dat hij geen eten van het aanrecht pakt en direct bij je komt als je hem roept. Om een hond dit allemaal te leren is tijd en begeleiding nodig.

Honden die onopgevoed of druk zijn, of bang of agressief reageren op hun omgeving hebben vaak een eenzaam leven in het verschiet. Daar wordt geen hond gelukkig van.

Nb. Ook oudere honden kunnen nog zeer gebaat zijn bij het volgen van een cursus en goede hondenscholen hebben altijd beginnersgroepen voor pubers of volwassen honden.

Terug naar nieuwsoverzicht