Wat definieert een hoog-risico hond?

25 februari 2017

Wat definieert een hoog-risico hond?
Wat maakt een hoog-risico hond, hoog-risico? Het feit dat het dier, als het bijt, veel ernstigere schade kan toebrengen dan een gemiddelde andere hond. Dat is de reden dat de staatssecretaris juist voor deze honden maatregelen overweegt. Om te bepalen welke honden hoog-risico zijn, is het advies van de RDA een expert commissie in te stellen. De Koninklijke Hondenbescherming is voorstander van het instellen van een commissie om op basis van een dynamische lijst te bepalen welke hondenrassen en vooral -typen (stamboomloze honden, kruisingen, waarmee nu veel issues zijn!) op die lijst moeten komen en er met het verstrijken van de tijd mogelijk weer van af kunnen. Het bepalen van die lijst, staat los van maatregelen, waarbij de Hondenbescherming pleit voor houderschap onder voorwaarden. Waarom? Omdat naast het erfelijk bepaalde bij een hond, de houder van de hond een erg belangrijke rol speelt. Hij zorgt (met de fokker) voor een goede start en correct benutte gevoelige periode van de hond, zorgt voor opvoeding en management van de hond.

Wat maakt een hond tot het type hoog-risico?

Een hoog-risico hond is een hond die bij bijten in staat is tot het toebrengen van bovenmatig ernstige bijtschade (dood tot gevolg, het verlies van spier en/of orgaanweefsel, functieverlies):

-          Fysieke verschijning:

De combinatie van gewicht, bouw (kaakgrootte, spierkracht, mogelijkheid tot gelijktijdig vastgebeten zijn en blijven ademen, weinig gripmogelijkheid op de hond door gebetene/omstanders) zodanig dat krachtig bijten alsmede vasthouden mogelijk is van relatief groot oppervlak bij gebetene.

-          Bijtstijl:

De stijl van bijten is zodanig dat bij het bijten herhaald wordt gebeten zonder pauzes (anders dan die tijd die het vraagt om herhaald de gebetene te bereiken met een beet – bijvoorbeeld bij tussentijdse vluchtpoging van de gebetene) en/of langdurig wordt vastgehouden (al dan niet met herpakken/schuiven om een betere grip te krijgen op de gebetene en/of bij bijten in keelgebied dit voortgaand dicht te drukken), al dan niet in combinatie met dichtdrukken van het gebied en/of toepassen van schudden/scheuren. Beten zijn vaak gericht op kwetsbare gebieden als keel- en liesgebied, hoofd (snuit) en/of eventueel voorpoten.

-          Bijtintensiteit:

Focus op de gebetene en het bijten is intens (hond is slecht te interrumperen, los te krijgen van gebetene en/of focus blijft op gebetene en/of andere mogelijke te bijten mensen/dieren). Hond toont voorafgaand aan het bijten opwinding en/of stille focus op de gebetene.

-          Erfelijke basis:

De genetische basis van de hond kenmerkt zich door selectie van mens op vechteigenschappen richting mens en/of dier. Deze genetische basis kan vermengd zijn met eigenschappen van andere rassen/typen zoals snelheid van windhondachtigen en/of felheid van terriërachtigen.

Voorafgaand aan het bijten kunnen minder waarschuwingssignalen of minder opbouw van waarschuwingssignalen (agressieladder) getoond zijn, waardoor het vermijden van het bijtmoment moeilijker is.

Omdat de genetische selectie van honden van ‘van oorsprong vechttype’ gericht was op het creëren van een hond die aanviel op aanblik van een ander dier (in de vechtring) kan agressie worden ingezet zonder een duidelijke prikkel of interactie tussen bijtende en gebeten hond.

Om welke rassen of typen gaat het?

Hieronder worden rassen of typen (Engelse namen) op een rij gezet, waarvan bekend is dat zij van oorsprong (mede) gefokt zijn voor vechtdoeleinden (richting mens of dier):

·         Akita   

·         American Bulldog

·         American Pitbull Terriër

·         American Staffordshire Terrier  

·         Boerboel

·         Bull Mastiff     

·         Bull Terrier       

·         Cane Corso

·         Dogo Argentino          

·         Dogo Canario

·         Rottweiler

·         Staffordshire Bull Terrier

·         Tosa

·         Fila Brasileiro

Heel belangrijk is te beseffen dat stamboomloze honden en kruisingen met en van honden die van oorsprong geselecteerd zijn voor vechtdoeleinden, vaak veel risico met zich meebrengen. Een beschermende factor kan juist zijn dat ouderdieren van hond zijn getest op afwezigheid van agressie die maatschappelijk onwenselijk is middels een gevalideerde test. Dit gebeurt in de praktijk nooit bij stamboomloze dieren en kruisingen, wel bij enkele rassen met FCI-stamboom.

Onderstaande rassen zijn binnen stamboomfok zodanig beïnvloed door selectie als gezinshond en/of door rasoverdrijvingen dat als gevolg hiervan vandaag de dag bijna geen meldingen van ernstige incidenten in Nederland bekend zijn met deze honden:

·         Boxer  

·         Dobermann

·         Dogue de Bordeaux    

·         English Bulldog

·         Mastiff

·         Shar-Pei

·         Mastino Napoletano

Stamboomloos en bij kruisingen kunnen deze honden mogelijk wel hun oorspronkelijke selectie voor vechtdoeleinden tonen.

En de Pitbull?
Een Pitbull wordt door Van Dale beschreven als: ‘gedrongen, gespierde hond, bekend om zijn vechtlust’. Pitbullachtigen zijn honden met genen van de Pit Bull, de kruising tussen Bull en Terriër, van oorsprong gecreëerd om in een vechtring met andere honden te vechten. Juist de Pitbull is daarom bij uitstek een hoog-risico hond.

Bronnen:

·         American Kennel Club (1 september 2016).  Dog breeds. URL: http://www.akc.org/breeds/index.cfm

·         ASPCA. (1 september 2016). A closer look at dog fighting. URL: http://www.aspca.org/animal-cruelty/dog-fighting/closer-look-dog-fighting.

·         Avner, J R, Baker, M D (1991). Dog bites in urban children. Pedriatrics, 88 (1),55-58.

·         Beasly, J.T. (2015). Misunderstood Nanny Dogs? North Charlesto: CreateSpace.

·         Billmire, D.A. (25 augustus 2016). Opinion: There is no need for pitbulls. URL: http://www.cincinnati.com/story/opinion/contributors/2014/06/29/doctor-says-ban-pit-bulls/11709481/.

·         Boerboelclub (1 september 2016). Informatie. URL: http://www.boerboelclub.info/.

·         Coppinger, R, Coppinger, L (2001), Dogs, a new understanding of canine origin, behavior and evolution,  Chicago: The University of Chicago Press.

·         Harding, S (2014), Unleashed: the phenomena of status and weapon dogs, Bristol: Policy Press.

·         Jessup, D (1995) The working Pit Bull, Neptune City: T.f.h. publications.

·         Kaye, A E, Belz, J M, Kirschner, R E (2009). Pediatric Dog Bite Injuries: A 5-Year Review of the Experience at The Children’s Hospital of Philadelphia. PRS Journal, 551-558.

·         Loewe, C L, Diaz, F D, Bechinsky, J (2007). Pitbull mauling deaths in Detroit. The American Journal of Forensic Medicine and Pathology, 28 (4), 356-360.

·         O’Brien, D C, Andre, T B, Robinson, A D, Squires, L D, Tollefson, T T (2014). Dog bites of the head and neck: an evaluation of a common pediatric trauma and associated treatment. American Journal of Otolaryngology – head and neck medicine and surgery, 36 (1), 32-38.

·         Raad van Beheer op Kynologisch Gebied (25 augustus 2016). Alle hondenrassen op een rij. URL: https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/

Terug naar nieuwsoverzicht