Waarom knokken klote is

6 februari 2017

In het artikel ‘Hoog-risico honden en ego- of imagoaanschaf …’ las je meer over de aantrekkingskracht van hoog-risico honden op onverantwoorde houders. Dat artikel besluit met het benoemen van een hardnekkig misverstand onder sommige van deze houders: dat een ‘van oorsprong vechthond’ houdt van vechten. Dat je een gladiator zijn match in de ring niet moet ontnemen. Een triest misverstand dat tot heel veel leed leidt. Of is het misschien geen misverstand, maar een excuus om voor jezelf hardnekkig te kunnen ontkennen dat wat jij leuk vindt, simpelweg wreed is?

Waarom is knokken klote voor een hond?

1. Een adrenaline rush is niet hetzelfde als geluk

Sommige honden die vechten, ervaren een ‘adrenaline rush’, een plotselinge toename van een stofje in je lijf dat bij overleven een belangrijke rol speelt. Het is juist dat stofje dat zorgt dat de dieren in een gevecht lang op de been blijven. Gelukkig, word je echter niet van dat stofje. Zodra de adrenaline uit het lijf van de hond is, blijft enkel de pijn over van de verwondingen die het dier tijdens het gevecht oploopt.

Belangrijker nog, vechten is niet natuurlijk.

2. Vechten zit in de genen, maar het hoort niet bij een normale hond

‘Deze honden zijn geboren om te vechten’, is een veel gehoorde uitspraak. En wiens fout is dat? Een menselijke! Wolven en honden die in groepen leven zonder inmenging van de mens, voorkomen gevechten zo veel mogelijk. Juist het sociale gedrag dat we bij vechthonden vervangen hebben voor uitvergroot prooigedrag is een belangrijk onderdeel van hun leven. Wij hebben deze honden ontnomen wat voor elke hond met stip op een moet staan: de roedel en sociaal gedrag. Bovenmatige vechtdrang is niet natuurlijk. Het hoort niet bij de normale, sociale, gezonde hond.

3. Leed, leed en nog eens leed

Tot slot, leeft juist de vechthond een leven in lijden. Van lange periodes van eenzame opsluiting, van kapot gaan van verveling tot kapot gaan van te intensieve training. Van een verslaafd lijf door toediening van chemicaliën, tot een kapot lijf door allerhande schade. Om van het psychisch leed, door het ontnemen van normaal sociaal gedrag, nog maar niet te spreken. En wat te denken van de ‘collateral damage’? Van dieren die geofferd worden om een hond tot vechtmachine te maken, van menselijke slachtoffers die een beet ondergaan die voor het leven tekent, of zelfs erger…leven eindigt. Knokken is klote. Het is verboden en er is geen enkel excuus om het als mens anderen aan te doen, voor jouw lolletje een ander te laten lijden.

4. Bijdrage aan een verkeerd imago

Tot slot, het is juist het vechten in de vechthond dat zorgt voor zijn verkeerde imago. En dat imago levert vele, vele honden buiten de vechtring een slecht leven op.

Terug naar nieuwsoverzicht