Een goede hond zit in genen, een goed benutte gevoelige periode én goed houderschap

6 februari 2017

‘Het ligt niet aan de hond, het ligt aan de houder’, is een vaak gehoorde uitspraak. Dat is niet voor niets. Hoewel te snel oordelen dat ‘het aan de baas ligt!’ onterecht kan zijn. Er zijn namelijk wel degelijk houders die simpelweg pech hebben met de hond die ze gekozen hebben. Ze kiezen de hond bij een goede fokker, zorgen voor voldoende aandacht, opvoeding, beweging en management en toch komen ze op een gegeven moment een probleem tegen met hun hond. De hond kan niet alleen zijn, blijkt niet te aarden in een druk gezin, of veroorzaakt een ernstig bijtincident.

Dat laatste zien we meer bij hoog-risico honden, honden die van oorsprong geselecteerd zijn voor vechtdoeleinden. Dat komt omdat zij relatief vaker eigenschappen in zich dragen die risico geven op een dergelijk bijtincident. In de historie immers, zijn deze honden lang geselecteerd op een krachtig lijf, een brede kaak, vasthoudendheid en een bijtstijl die veel schade geeft. Dat is er niet ineens uit. Terugfokken naar een sociale hond met normaal soortgenotengedrag en minder risico bij bijten, vraagt zorgvuldige selectie en een lange adem.

Genen

Gelukkig zijn er fokkers die al generaties bezig zijn die eigenschappen uit het ras te halen. En dan komt dat verantwoorde houderschap weer om de hoek kijken. Iemand die doordacht aan een hond begint, begint namelijk daar: bij het kiezen van een goede fokker. Een fokker die zijn ouderdieren goed test en selecteert. Hier vindt een verantwoord houder de eerste ‘g’ van een goede hond: in de Genen, oftewel de erfelijke basis van een dier. Een verantwoorde houder weet dat. Een onverantwoorde houder echter, betrekt te vaak zijn dier vanuit een willekeurige flat of schuur. Waar willekeurige ouderdieren voor wat puppy’s hebben gezorgd. Dit is vragen om explosief gevaarlijke genen en een onacceptabele eerste ‘g’.

Goed benutte gevoelige periode

De tweede ‘g’ begint ook bij de fokker. Elke pup kent een periode waarin hij op goede wijze kennis moet maken met alles wat later gewoon moet worden. Denk aan geluid, aan andere dieren, aan mensen, aan omgevingen. Een goed benutte gevoelige periode zorgt in een hond voor minder angst, minder agressie en minder prooigedrag. Mis je de kans om de hond tijdens deze cruciale tijd mee te geven wat hij nodig heeft, dan is dat later nooit meer in te halen. Eenmaal bij de nieuwe eigenaar, rust ook op zijn schouders de verantwoordelijkheid voor een goede start: een Goed benutte Gevoelige periode is een gedeelde verantwoordelijkheid en een goed houder zorgt ervoor dat hij een fokker kiest die die verantwoordelijkheid met hem deelt.

Goed houderschap

Tot slot is er Goed houderschap, de derde ‘g’. Je hond opvoeden en managen hoort erbij. Het is bepalend voor hoe de hond zich voelt en hoe de omgeving de hond ervaart. Een hond met goede Genen die een Goed benutte Gevoelige periode heeft doormaakt is makkelijker op te voeden en te managen. Maar zonder opvoeding en management wordt het ook voor die hond ‘lastiger’. En er is meer, goede zorg voor de hond hoort ook bij goed houderschap. Zo blijkt uit onderzoek dat honden die als onderdeel van het gezin worden gehouden minder vaak ernstige bijtincidenten veroorzaken dan honden die nooit bij hun menselijke gezin zijn. Het lijkt erop dat die honden minder goed gewend zijn en weten wat ‘normale omgang’ is en minder vaak de mens beschouwen als een betrouwbare soortgenoot.

De drie m’s waar het misgaat op de drie g’s

Een goed houder kan pech hebben. Alles goed doen en toch gaat het mis. Dat is verdrietig, maar het meeste honden- en samenlevingsleed komt niet daar vandaan. Dat komt voort uit onverantwoord houderschap en helaas ook uit verkeerde methoden van opvoeden en trainen met het dier. Er zijn veel mensen die een hond onvoldoende doordacht kiezen, die een verkeerd beeld of doel met de hond hebben, verkeerde met het dier omgaan of niet investeren in het dier. Helaas lijkt het erop dat een bepaald type hond meer aantrekkingskracht heeft op mensen die ondoordacht een hond kiezen…daarover meer in het artikel ‘hoog-risico honden en ego & imago-aanschaf’.

Terug naar nieuwsoverzicht