De mythe van de ‘nanny dog’…don’t let the mind bugs bite!

5 februari 2017

Kinderen lopen meer risico op ernstige bijtincidenten met honden. Kinderen experimenteren, ook met een dier in hun aanwezigheid; en honden leven met ander(e) gedrag(swensen) dan mensen. Onder de bijtincidenten met kinderen is een categorie die veroorzaakt wordt door een hardnekkige mythe. De mythe van de ’nanny dog’. Wat is een mythe? John F. Kennedy sprak daarover:

“The great enemy of truth is very often not the lie--deliberate, contrived and dishonest--but the myth--persistent, persuasive and unrealistic. Too often we hold fast to the cliches of our forebears. We subject all facts to a prefabricated set of interpretations. We enjoy the comfort of opinion without the discomfort of thought.”

Hij geeft precies de kern aan van het probleem van de mythe:  bij gebrek aan acceptatie van feiten wordt perceptie al snel de werkelijkheid. En als dat is gebeurt, helpen de feiten niet meer. Mensen zoeken namelijk naar informatie die past bij een eenmaal gevormd beeld, een eenmaal gevormde mening, een eenmaal genomen beslissing. Mind bugs zou je het kunnen noemen.

Ons brein helpt ons namelijk op verschillende manieren om te overleven. Een daarvan is het werken als een filter op wat we zien, ruiken, horen, voelen, proeven. Het filtert uit die enorme hoeveelheid van gebeurtenissen en prikkels om ons heen, wat we nodig hebben. Wat we denken nodig te hebben. En brengt juist dat onder onze aandacht.

Mind bugs treden dagelijks op. Op allerlei vlakken. Je hebt er last van als je met een gezonde maaltijdplannen de winkel in loopt, maar bij de kassa staat met een makkelijke pizza. Op je tocht door de supermarkt, geholpen door wat marketingtrucjes als de plaatsing in en van het schap, bedacht je immers dat je eigenlijk te veel haast had of te veel werk had liggen om uitgebreid te gaan koken… En als je thuis de pizza in de oven stopt, overtuig je jezelf nog verder van je goede besluit. Nu kun je mooi dat rapport nog voor morgen aan je baas sturen.

Ons brein houdt zo veel van ons, dat het zorgt dat informatie die in de wereld voor het oprapen ligt, met zo min mogelijk vervelende gevoelens bij ons binnenkomt. Ons brein kiest wat we waarnemen en zoekt informatie bij onze besluiten die het besluit bevestigt. Best handig, maar soms ook niet. Zoals bij die pizza, als je eigenlijk wat vitamientjes nodig had. Of bij het optreden als getuige bij een heftig incident, waarbij je brein uit zelfbescherming een deel niet lijkt te hebben ‘doorgegeven’ aan je bewustzijn. Of in het geval van een gevormd beeld dat incorrect is. Kom daar maar eens van af, als je brein enkel de waarnemingen doorgeeft, die juist in lijn zijn met het beeld in je hoofd. Dat is de kracht én het gevaar van de mythe.

De mythe van de ‘nanny dog’ stelt dat pitbullachtige honden de perfecte kinderoppas zijn. Zoals vaak bij mythen, is de ontstaansgeschiedenis ervan onduidelijk. Vermoedelijk ontstaan op basis van historische foto’s van in nette kleertjes gestoken kinderen met vaak ook aangeklede honden (die aan het geoefend oog behoorlijk wat stresssignalen tonen). Maar duidelijk is de ontstaansgeschiedenis niet. Duidelijk wel is dat de mythe hardnekkig is. Ondanks vele waarschuwingen dat het een zeer gevaarlijke mythe betreft, waarschuwingen afkomstig van onder andere pitbullliefhebbers. Ondanks de op het oog - simpel te verwerken informatie:  de vele ernstige incidenten die met kinderen en deze honden. Ondanks de vele adviezen van betrouwbare organisaties. De mythe wil niet wijken. En dat gaat ten koste van te veel.  Gevoed door het equivalent van ‘mijn oma rookte als een ketter en werd ook honderd’, zijnde ‘mijn hond…’, verwerken de meeste mensen alleen de informatie die in hun straatje past. Totdat het mis gaat. Waarna de omgeving van het slachtoffer ook ten strijde trekt tegen de mythe en de mind bugs.

Het lijkt zo simpel…Als hondentrainers en -gedragsdeskundigen unaniem adviseren hond en kind nooit alleen te laten…waarom zou je dat bij een bepaald type hond dat advies dan negeren? Mind bugs zijn, ondanks hun oorspronkelijke doel overlevingskansen te vergroten,  gevaarlijk en in het geval van de nanny dog myth, levensgevaarlijk…dus wees alert, open je ogen en oren en… …don’t let the mind bugs bite!

Foto: Pinterest, oorspronkelijke bron onbekend

Foto: Pinterest; een foto is geen bewijs van een goede of veilige situatie. De nanny dog myth lijkt ontstaan op basis van historische foto's van kind en hond; die zijn geen bewijs van goed gedrag, net zo min als deze nanny lion foto...

Terug naar nieuwsoverzicht