Vuurwerkfobie à la arachnophobia’

20 december 2016

Ik, langs het bad lopend: ‘Hé, er zit een spin in het bad.’ (Vervolg ochtendritueel.)

Even later

Spinnenbangerd: ‘Argh!! Er zit een spin in het bad!! Je moet hem weghalen!’

Ik: ‘Ja, ga ik voor je doen, maar nu is het te koud om hem buiten te zetten’.

Spin wordt op een warme dag ’s ochtends buiten gezet en gaat vrolijk op zoek naar een passender thuis.

Spinnenbangerd die avond: ‘De spin was weg!!’

Ik: ‘Ja, dat had ik je beloofd, ik heb ‘m vanochtend weggehaald.’

Spinnenbangerd: ‘Maar waar is ‘ie nu dan?!!’

Ik: ‘Och ja, ik had je even moeten zeggen dat ik hem buiten heb gezet. Hij is echt weg, helemaal weg. Sorry, niet aan gedacht dat je zou denken dat hij ergens anders in huis zou zitten.’

Bang zijn voor iets en weten waar het zit, is, of vanuit welke hoek het gaat komen. Dat is vervelend. Bang zijn voor iets, maar ook niet weten waar het vandaan kan komen. Dat is erg. Ongeacht of het om een ongevaarlijke spin gaat, (relatief!) ongevaarlijk vuurwerk of een levensechte bedreiging.

Levende wezens hebben behoefte aan controleerbaarheid en voorspelbaarheid. Aan grip op hun omgeving. En die grip wordt nog belangrijker als er ergens een mogelijke bedreiging is. Bij honden met vuurwerkangst, vergeten we vaak dat aspect. Maar voor veel honden geeft het vooral leed dat ze niet weten WANNEER en WAARVANDAAN de knal komt. Meer nog dan de daadwerkelijke knal. Het is daarom, dat je nu al zo veel honden ziet die met lage staart over straat schuiven. Die schokkerig rondkijken en naar de lucht turen. Die de baas na een snelle plas meteen weer naar binnen slepen, het veilige huis in. Die niet meer genieten van hun wandeling. Zij weten niet waar de spin zich in hun huis bevindt. Ze weten niet waar de knal vandaan gaat komen en wanneer.

En het is dát, wat vuurwerkangst zo lastig maakt. Het onvoorspelbare. Als baas kun je, anders dan medicatie (niet de geluidsgevoeligheid vergrotende!!) en training (in het voorjaar beginnen, nu is het te laat), relatief weinig doen aan het leed. Dat maakt goede begeleiding in deze tijd van het jaar moeilijker dan menig baas zich wenst. Een spin is makkelijk buitengezet, maar voorspelbaarheid van vuurwerk regelen, dat kunnen we niet. Wanneer je hond groepjes jongeren verbindt aan vuurwerkangst, kun je die vermijden. Wanneer je hond in het bos of op de hei wél veiligheid ervaart, kun je die locaties opzoeken. Voor een goede lange wandeling, omdat vermoeide gevoelige trommelvliezen minder waarnemen dan uitgeruste. Maar voor het overige is ‘vuurwerkfobie à la arachnophobia’, een kwestie van uitzitten…tot het nieuwe jaar begint.

Terug naar nieuwsoverzicht