Politierechter legt dierenhoudverbod op

16 september 2016

Uit een eerder verschenen rapport over het dierenhoudverbod blijkt dat dit verbod in de praktijk nauwelijks wordt opgelegd door rechters aan veroordeelde dierenmishandelaars. Een Leidse politierechter is hierop gelukkig een uitzondering. Deze legt in een zware dierenmishandelingszaak de desbetreffende dierenmishandelaar een houdverbod op voor de duur van drie jaar: http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/duinenbollen/article28501691.ece/Katwijker-krijgt-werkstraf-voor-verdrinken-hond-in-Leidsevaart

Na het verschijnen van het rapport heeft de minister van Veiligheid en Justitie beloofd maatregelen te nemen om het houdverbod een grotere bekendheid te geven bij justitie en de rechtspraak. Bovendien heeft de minister toegezegd om het verbod op het houden van dieren als een zelfstandige straf of maatregel te gaan invoeren.

Verder zou het wat betreft de Koninklijke Hondenbescherming mogelijk moeten zijn om een levenslang dierenhoudverbod op te kunnen leggen. Uit cijfers is immers gebleken dat in 40% van de gevallen van dierenmishandeling het om recidive gaat. Deze personen blijken dus keer op keer niet in staat om verantwoording te dragen voor de verzorging van hun huisdier. Bovendien gaat het steeds opnieuw dode of ernstige zieke dieren moeten ophalen bij dezelfde personen de desbetreffende inspecteurs/handhavers niet in de koude kleren zitten. In onze optiek zouden deze personen levenslang geen dieren meer mogen houden.   

Een goede en voor handhavers makkelijk te raadplegen registratie van opgelegde verboden tot slot, kan het handhaven van opgelegde houdverboden ten goede komen. 

Terug naar nieuwsoverzicht