Warmte dodelijk voor honden

22 augustus 2016

Afgelopen zondag is een hond in een snikhete auto overleden. De eigenaren brachten een bezoek aan de dierentuin en lieten de hond achter in de auto met uiteindelijk een zeer dramatische afloop voor de hond. Gezien dit zeer noodlottige incident en met zeer warme dagen in het vooruitzicht waarschuwen we nog maar weer eens extra voor de gevaren van het warme weer voor honden. Net als de hondenbezitters van de overleden hond, weten veel hondenbezitters namelijk niet hoe gevaarlijk het is om de hond in de auto achter te laten of de hond mee te laten rennen naast de fiets.

Waarom is de warmte gevaarlijk voor honden?
Honden transpireren niet zoals mensen. De hond heeft vrijwel geen zweetklieren. Warmte kan de hond slechts afvoeren via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen. Een hond kan daardoor niet tegen al te hoge temperaturen. Het bloed wordt stroperig waardoor de organen en de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Dat leidt al snel tot coma en de dood.

Voorzorgsmaatregelen
Laat uw hond niet in de directe zon liggen maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, tuin en tijdens uitjes. Plan de grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Zorg altijd voor voldoende koel vers water. Laat uw hond zwemmen in veilig water, als hij dat wil. Vermijd het lopen op asfalt maar zoek plekken uit waar uw hond op gras kan lopen. Ook zand kan zeer warm worden als daar lang de zon op staat. Rem uw hond op tijd af. Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, zeker als u of andere honden ze daarbij aanmoedigen. Wees wijzer dan uw hond en rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan betekent niet dat het ook goed voor hem is!

Hond niet in de auto!
Laat uw hond niet in de auto achter, ook niet voor heel even of als deze in de schaduw lijkt te staan. De temperatuur loopt in de auto namelijk razendsnel op. Het gaat niet om voldoende zuurstof, maar om de temperatuur, dus ook met de raampjes op een kier kan uw hond binnen luttele minuten bezwijken in de opgesloten auto.

Hond niet naast de fiets mee laten rennen!
Een verblijf in de auto is niet de enige aanleiding voor oververhitting. Zo vormt fietsen in de zomer ook een groot risico. Ga bij warmte niet fietsen met de hond. Niet alleen kan dit snel leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton is ook nog op een andere manier funest. Zoals eerder genoemd kan een hond alleen via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen warmte afvoeren. Deze zijn bij warm weer dan ook altijd vochtig. Als de hond daarmee over een warm wegdek loopt, dan ontstaat heel snel een forse blaar, die zeer pijnlijk is en die dagenlang kan aanhouden.

Bestel gratis poster en flyers!
Wilt u iets doen voor honden? vraag dan de gratis flyers ‘Tienmaal wijzer met uw hond bij warm weer’ en de posters ‘Laat uw hond niet in de auto!’ en ‘Fiets bij warmte niet met de hond!’ op via
info@hondenbescherming.nl

Strand ook niet ideaal
Ook het strand is op het middaguur niet de beste plek voor een hond. Het zand is heet en voor de honden pijnlijk aan de pootjes. Bovendien zijn honden op veel stranden in de zomermaanden niet toegestaan. Neem uw hond dus niet mee tenzij uw dier op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over fris drinkwater beschikt.

Let op met oude honden en pups
Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze tijdens warme dagen goed in de gaten moet houden.   

Terug naar nieuwsoverzicht