Warm weer dodelijk voor honden

18 juli 2016

Op deze warmste dag van het jaar tot nu toe, waarschuwt de Koninklijke Hondenbescherming hondenbezitters extra voor de gevaren van het warme weer. Hondenbezitters weten vaak niet hoe gevaarlijk het is om de hond in de auto achter te laten of de hond mee te laten rennen naast de fiets.

‘Mensen realiseren zich vaak niet dat de hond veel minder goed tegen warmte bestand is dan zijzelf’, aldus Ineke van Herwijnen van de Koninklijke Hondenbescherming. Honden zweten heel weinig en koelen vooral af door te hijgen. Daardoor kan hun lichaamstemperatuur teveel oplopen. Bij honden leidt dat al snel tot een onomkeerbaar coma en de dood. Houd de hond daarom zoveel mogelijk uit de directe zon, laat hem genoeg water drinken (in kleine beetjes tegelijk) en laat hem zwemmen in veilig water, als hij dat wil. Vermijd tijdens wandelingen dat de hond op warm asfalt moet lopen; zoek stukken gras op in schaduwrijk bos. Uiteraard moet de hond aan zijn beweging komen, maar doe dat in de koelte van de ochtend en laat in de avond’, aldus Van Herwijnen.

De Koninklijke Hondenbescherming wijst hondenbezitters op de gevaren van het warme weer door de uitgifte van de flyer ‘Tienmaal wijzer met uw hond bij warm weer’ en de posters ‘Laat uw hond niet in de auto!’ en ‘Fiets bij warmte niet met de hond!’. De flyer is te downloaden via de website hondenbescherming.nl. De flyer kan ook gratis worden opgevraagd via info@hondenbescherming.nl, net als de posters.

Terug naar nieuwsoverzicht