Blij om achtergelaten hond

27 juni 2016

Wat ben ik vanochtend blij. Blij dat iemand zijn kleine Yorkshire Terriër moederziel alleen heeft achtergelaten in een kinderspeeltuin in Alkmaar. (http://www.rtvnh.nl/nieuws/187399/hondje-vastgebonden-en-achtergelaten-in-alkmaarse-speeltuin)

De reden van deze daad? De hond was te stil. De eigenaresse verontschuldigd zich voor wat ze heeft gedaan met het argument dat ze echt had geprobeerd de hond via een internetverkoopkanaal voor 100 euro van de hand te doen. Maar dat was niet gelukt. Dus dan maar zo afkomen van deze enorme last van vier kilo.

En ik ben daar blij om. Om één enkele reden. Dat deze hond nu een kans maakt op een fijn thuis. Een goed thuis. Een thuis waar je hond mag zijn en waar er onvoorwaardelijk van je gehouden wordt. Waar men bereid is met je aan de slag te gaan, mocht je gedrag tonen dat minder gewenst is. Simpelweg omdat dat bij het houden van een hond hoort. Omdat – als je een hond als gezelschapsdier aanschaft – je weet dat het dier er niet alleen voor jou is, maar de hond ook iets van je mag en zal gaan vragen: inzet en betrokkenheid.

Natuurlijk zou ik nog blijer zijn als de eigenaresse haar hond naar het asiel had gebracht. Zodat de kleine York niet in eenzaamheid achterbleef op de verlaten plek. Misschien eerst nog verwachtingsvol haar nakijkend, kwispelend voor terugkomst van degene die zijn steun en toeverlaat zou moeten zijn. Of wellicht meteen angstig en in paniek aan de lijn trekkend. Alle moeite doend om zijn baas te kunnen volgen. Nee, ik zou absoluut blijer zijn als de York in zorgzame handen van een asielmedewerker was overgedaan, met de mogelijkheid om informatie over de hond te verzamelen zodat makkelijk een passend thuis gevonden kon worden en de politie haar kostbare tijd aan andere dingen had kunnen besteden.

En het aller blijst zou ik zijn als deze mevrouw de rest van leven nog maar één hondenaanschaf zou overwegen… die van een pluche knuffel. Met zo’n blafmechaniekje erin. Zodat haar hond niet te stil voor haar is, ze precies krijgt wat ze wil en vooral… er geen hond meer lijdt door ondoordachte aanschaf…

Ook helpen om ondoordachte aanschaf te voorkomen? Deel de filmpjes!

https://www.youtube.com/watch?v=3bUo1QL8K6o

https://www.youtube.com/watch?v=aeL4So1TMZ8

https://www.youtube.com/watch?v=3zceYZx_QdY

Terug naar nieuwsoverzicht